Revolucionarno otkriće

Japan razvija vakcinu protiv korone koja će vrijediti doživotno

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 01.01.2022. 17:58

Pred svijetom je treća godina borbe protiv virusa korona, no dobra vijest stiže iz Tokija u Japanu - naime, naučnici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koja će garantovati doživotnu efikasnost.

Podsjetimo, postojeće vakcine zbog pada nivoa antitijela zahtijevaju ubrizgavanje pojačivača buster doza – a nova vakcina trebalo bi čovječanstvu donijeti veliki preokret – osim zdravstvene koristi, ono bi moglo dovesti i do značajnih financijskih ušteda – i to na globalnom nivou.

Moćna neutrališuća antitijela

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitijela sedam dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dvije injekcije vakcine prime u razmaku od tri sedmice, neutrališuća antitijela povećavaju se za čak deset puta. Vakcina će vjerovatno biti efikasna i protiv omikrona. Još jedna prednost je njegova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičje gripe pokazali su visoke nivoe antitijela koje su ostajale stabilne više od 20 mjeseci, što je gotovo prosječan životni vijek miša – svi vakcinisani miševi i 20 mjeseci nakon vakcine bili su živi, dok su oni nevakcinisani uginuli, prenosi Jutarnji.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja provedena na majmunima makakima takođe su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice – i to sedam dana nakon infekcije korona virusom.

Japanski proizvođač lijekova Nobelpharma Co. planira provesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharine vakcine do početka 2023. U studiji će učestvovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preboljeli infekciju te one potpuno vakcinisani. Ako se potvrde efikasnost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebala bi započeti odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegova vakcina izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u vakcini protiv velikih boginja korišteni više od dva vijeka i bili su sigurni.


  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина