Fumia Kišide

Japan signalizuje povratak na nuklearnu energiju

  • Извор: Агенције
  • 24.08.2022. 13:54

Komentari premijera Fumia Kišide naglašavaju kako su rat u Ukrajini i sve veći troškovi energije natjerali na promjenu javnog mnjenja i preispitivanje politike prema nuklearnoj energiji.

Japan će ponovo pokrenuti još neaktivnih nuklearnih elektrana i razmotriti razvoj reaktora sljedeće generacije, rekao je u srijedu premijer Fumio Kišida, postavljajući pozornicu za veliku promjenu politike nuklearne energije deceniju nakon katastrofe u Fukušimi.

Komentari Kišide - koji je takođe rekao da će vlada razmotriti produženje životnog vijeka postojećih reaktora - naglašavaju kako su ukrajinska kriza i sve veći troškovi energije natjerali i promjenu javnog mnjenja i preispitivanje politike prema nuklearnoj energiji.

Japan je držao većinu svojih nuklearnih elektrana u stanju mirovanja u deceniji otkako su snažan potres i cunami 2011. izazvali nuklearnu katastrofu u elektrani Fukušima Daiči.

Kišida je rekao novinarima da je naložio dužnosnicima da do kraja godine osmisle konkretne mjere, uključujući "sticanje razumijevanja javnosti" o održivoj energiji i nuklearnoj energiji.

(NBC news)


Тагови: