Poboljšavanje veza

Južna i Sjeverna Koreja obnovile komunikaciju

  • Извор: Хина
  • 27.07.2021. 07:44

Južna i Sjeverna Koreja obnovile su komunikaciju, a zvaničnici dvije zemlje složili su se obnoviti povjerenje i poboljšati veze, saopštila je u utorak vladina kancelarija u Seulu.

Sjevernokorejski državni medij, KCNA, takođe je objavio da su svi međukorejski komunikacijski kanali ponovno otvoreni u utorak u 10 sati u skladu s dogovorom zvaničnika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Džong Un razmijenili su više pisama od aprila i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju direktne telefonske linije, saopšteno je.

Sjeverna Koreja prekinula je tu "vruću liniju" u junu 2020. godine jer su se prekogranične veze pokvarile nakon neuspjelog drugog samita u februaru 2019. između Kima i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, kojemu je Moon ponudio da posreduje.

Moon je pozvao na oporavak "vruće linije" i razgovora, polažući velike nade u američkog predsjednika Džo Bajdena da ponovno pokrene pregovore s ciljem demontiranja nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje.