Ли Џае Мјунг

Јужнокорејски опозициони лидер убоден ножем у врат

  • Извор: РТС
  • 02.01.2024. 09:09

Лидер јужнокорејске опозиционе Демократске партије Ли Џае Мјунг, који је тијесно изгубио предсједничке изборе 2022. године, убоден је ножем у врат током посјете југоисточном лучком граду Бусану, након чега је у свјесном стању превезен у болницу, а осумњичени нападач одмах ухапшен, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Представник Националне универзитетске болнице Бусан, гдје је Ли превезен отприлике 20 минута послије напада, рекао је да је опозициони лидер избоден ножем у врат, али да није у животној опасности, као и да је послије пружања хитне помоћи и ЦТ скенирања хеликоптером пребачен у Сеул, гдје ће бити оперисан, пише Ројтерс.

Портпарол Лијеве Демократске странке Квон Чил Сеунг навео је да је Лију оштећена југуларана вена, као и да постоји опасност да се стање погорша због могућности крварења. 

Како се догодио напад

Опозиционог лидера је око 10.27, према локалном времену, током одговарања на питања новинара послије обиласка градилишта новог аеродрома у Бусану на острву Гадок напао непознати мушкарац и нанио му повреде на лијевој страни врата.

Упозоравамо вас да је видео узнемирујући:

Нападач, који се претварао да је један од Лијевих присталица, носећи папирну круну на којој је писало "Ја сам Ли Џа Мјунг", пришао је политичару тражећи аутограм и затим га напао неидентификованим оружјем дужине између 20 и 30 центиметара, према ријечима очевидаца.

Ли се срушио на земљу, гдје му је једна особа притиснула марамицу на врат у покушају да заустави крварење.

Осумњичени за напад одмах ухапшен

На видео снимцима који су кружили друштвеним мрежама види се како неколико људи јури и хвата осумњиченог, старог између 50 и 60 година, који је ухапшен непосредно након напада.

Скуп је обезбеђивало више од 20 полицајаца.

Током испитивања, осумњичени је одбио да се идентификује или да каже мотив напада на опозиционог јужнокоројеског лидера.

Политичка позадина

Демократска партија назвала је инцидент "терористичким нападом на Лија и озбиљном претњом демократији", и позвала полицију да изврши потпуну и брзу истрагу напада.

Јужнокорејски предсједник Јун Сук Јеол је изразио дубоку забринутост због Лијеве безбједности, и наредио полицији и надлежним органима да брзо утврде чињенице и уложе све напоре како би Лија брзо превезли у болницу и обезбедили му адекватно лијечење.

Јун је, такође, нагласио да такво насиље никада, ни под каквим околностима, не би требало толерисати, додао је портпарол јужнокорејског предсједника.

Ли је са малом разликом изгубио на предсједничким изборима 2022. године од Јуна.

Тренутно му се суди за наводно подмићивање док је био градоначелник Сеонгнама, града близу јунокорејске престонице, а Ли негира умијешаност у дјело које му се приписује и суђење сматра фарсом уочи парламентарних избора у Јужној Кореји, заказаних за април 2024.

Лијеве присталице сматрају да би управо он могао да реформише политички естаблишмент, искорени корупцију и ријеши растућу економску неједнакост, док га критичари виде као опасног популисту који се ослања на распиривање подјела, пише Ројтерс.

Историја политичког насиља

Јужна Кореја има, како преноси Ројтерс, дугу историју политичког насиља иако има строга ограничења посједовања оружја.

Полиција је присутна на свим великим догађајима, али политички лидери обично нису под строгом безбједносном заштитом.

Лијевог претходника, Сонг Јанг Гила, нападач је тупим предметом ударио у главу на јавном скупу 2022. године.

Некадашња лидерка конзервативне опозиционе странке Парк Геун Хје, која је касније била предсједница, избодена је на једном догађају 2006. и задобила посјекотину на лицу која је морала да се оперише.

Њен отац, Парк Чунг Хи – који је био предсједник 16 година након што је преузео власт у војном удару – убијен је 1979. на приватној вечери када је тадашњи шеф безбједносних служби у пијаном стању изразио незадовољство вођењем државе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм