Oproštajna posjeta Kremlju

Kako će se Merkelova oprostiti od Putina?

  • Извор: Телеграф
  • 20.08.2021. 12:36

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas odlazi u "oproštajnu posjetu" Kremlju, i tako će obilježiti kraj jednog od najstarijih i najkompleksnijih političkih odnosa u Evropi, odnosno 15 godina "natezanja" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iako su odnosi ovo dvoje državnika sve vreme bili zategnuti, nikad nisu "pukli". Njemačka kancelarka je navodno uvijek bila nepovjerljiva prema bivšem agentu KGB-a otkako ga je 2001. prvi put srela u Bundestagu, gdje je poslanike, na tečnom njemačkom pozvao na jedinstvo u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Njih dvoje nikad nisu djelovali opušteno prilikom razgovora, bilo da su ih vodili na njemačkom ili ruskom jeziku. Kako su u pitanju čvrsti lideri, koji uživaju veliko poštovanje u svijetu, sukobi njihovih političkih stilova i očigledno nepovjerenje, činilo je njihove susrete veoma zanimljivim za svjetsku javnost.

- Nijedan drugi političar na globalnoj sceni nije bio tako dobar u održavanju loših odnosa tako dugo, kao njih dvoje - piše nejmački Süddeutsche Zeitung na dan susreta dvoje lidera.

"Opreznost Merkelove prema Putinu izazvana je događajima u posljednjih 15 godina, od ruske aneksije Krima do pokušaja trovanja Alekseja Navaljnog i atentata u Evropi", piše Guardian.

Bilo je, kako navode, i ličnih razloga za animozitet. Putin je 2007. pustio svog labradora da priđe Angeli Merkel, koja se plaši pasa.

- Znam zašto ovo radi, da bi dokazao da je muško. On se plaši svoje slabosti - rekla je Merkelova kasnije novinarima.

Međutim, dok su mnogi na zapadu htjeli da izoluju Putina, ona i predsjednik Francuske Emanuel Makron tražili su od članica EU da nastave pregovore sa ruskim liderom. I dok se Merkelova polako sprema da prepusti kancelarsku fotelju, saveznici Vladimira Putina vjeruju da će Merkelova vidjeti pomake u pregovorima o konfliktu u Ukrajini kada se danas sretne sa ruskim predsjednikom.

Međutim, ostaje nejasno koje su mogućnosti za saradnju. Dijalog iz Minska - mirovni pregovori koje je Merkelova podržala,  zapao je u ćorsokak.

Isto tako, Merkelova i Putin će se susresti tačno na godišnjicu atentata na Alekseja Navaljnog, koji je 20. avgusta prošle godine otrovan najvjerovatnije novičokom, što Rusija uporno negira.

- Ovo je i dalje nerešen slučaj koji stavlja teške okove na naše odnose sa Rusijom - rekao je Stefen Sejbert, portparol Angele Merkel u srijedu.

On je istakao da zahtjevi Njemačke u vezi sa ovim slučajem nisu ispunjeni.

- Znate i da je gospodin Navaljni nepravedno pritvoren. Vrijeme provodi u zatvoru, a diže u nove optužnice protiv njega. Sve ovo stavlja dodatni teret na odnose između Njemačke i Rusije - naveo je portparol.

Pojedini kritičari smatraju da je Merkel previše popustljiva prema Rusiji. Njena poseta Moskvi događa se u trenutku kada je Sjeverni tok 2 pri kraju. Gasovod koji će omogućiti da Rusija direktno isporučuje gas Njemačkoj, zaobilazeći druge zemlje, dovela je istočnu Evropu "do ivice".

Njihovi susreti uvek su privlačili veliku pažnju svetske javnosti

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, nazvao je ovaj gasovod "moćnim oružjem koje je dato Rusiji". Bio je, navodno, iznenađen i razoračaran kada su Njemačka i SAD saopštile da je postignut dogovor o nastavku radova.

Merkelova je rekla da će Njemačka reagovati ukoliko Rusija krene da prijeti obustavama isporuka gasa Ukrajini, a u nedelju bi trebalo da posjeti i Kijev kako bi "smirila zabrinute". Atlantski savjet, koji oštro kritikuje Rusiju, pozvao ju je da iskoristi posjetu da „odbaci imperijalne pretenzije Rusije na Ukrajinu“.

Merkelova će to vjerovatno drugačije "upakovati" kada se sretne sa Putinom posljednji put kao kancelarka. Ona je rekla da predsjednika direktno izaziva prilikom pregovora.

- Kada govorimo o kritikovanju, uopšte mu ne ćutim - rekla je kancelarka.

Međutim, njeni pozivi na direktne pregovore sa Putinom, koje podržava i Makron, naišli su na negodovanje unutar EU, gdje pojedini misle da se "predsjednik Rusije ne može urazumiti".

- Sve u svemu, imamo dosta konflikata sa Rusijom, i sve to dodatno otežava naše odnose. Ipak, bez obzira na sve, ja sam ona koja je uvijek za pregovore - rekla je Merkelova ranije u Strazuburu.

 (Telegraf.rs