Državno tužilaštvo

Kako je i zašto Njemačka "pokazala zube" Katoličkoj crkvi

  • Извор: РТС
  • 28.02.2023. 22:02

Za Njemačku je to presedan: Državno tužilaštvo pretreslo je prostorije Nadbiskupije u Minhenu, a povod je skandal oko zlostavljanja maloljetnih osoba. Stručnjaci ocjenjuju da je pravosuđe konačno "pokazalo zube" crkvama.

Njemačko Državno tužilaštvo je, kako tvrdi minhenski list Zidojče cajtung, pretreslo prostorije Nadbiskupije u Minhenu. Radilo se o akciji u okviru koje su pravosudni organi pokušali da pronađu dokazni materijal u procesuiranju skandala oko zlostavljanja maloljetnih osoba od strane crkvenih službenika.

Nadbiskupija do sada nije htjela da komentariše pisanje njemačke štampe. Iako iz Državnog tužilaštva nisu izričito potvrdili da su obavili pretres, njemački mediji već sada tvrde da se radi o "pravnom potresu", kako piše portal T-Onlajn i o tome da je "pravna država konačno pokazala zube Katoličkoj crkvi", kako ocjenjuje portal Merkur.

"Kao što je već poznato, Državno tužilaštvo Minhen 1 provjerava više od 40 slučajeva koje je početkom avgusta 2021. objelodanila advokatska kancelarija ‘Vestfal Špilker Vastl’, a u kojima postoji sumnja u neprimjereno ponašanje crkvenih zvaničnika", izjavila je portparolka Državnog tužilaštva Ane Lajding.

Ona je dodala da ne mogu da daju više informacija o istrazi koja je u toku, ali da će se vjerovatno nakon zaključenja istrage obratiti mediji s informacijama o njoj.

Na meti istražnih radnji, kako piše Zidojče, nije minhenski kardinal Rajnhard Marks.

Najmanje 497 žrtava

Advokatska kancelarija "Vestfal Špilker Vastl" u januaru 2022. objavila je ekspertizu koja je izazvala brojne reakcije. To stručno mišljenje izrađeno je po narudžbi Nadbiskupije Minhen-Frajzing i u njemu se dolazi do zaključka da je na području Nadbiskupije bilo najmanje 497 žrtava zlostavljanja, odnosno najmanje 235 mogućih počinilaca. Tvrdi se takođe da su stvarne razmjere skandala vjerovatno mnogo veće.

Kako piše Zidojče cajtung, konkretan povod za pretres koji se dogodio 16. februara ove godine bio je slučaj jednog sveštenika koji je u međuvremenu preminuo, a uz kojeg se povezuju zlostavljanja koja su počinjena još šezdesetih godina prošlog vijeka. Njegov slučaj se takođe spominje u dokumentu koji je izradila kancelarija "Vestfal Špilker Vastl".

Minhenski list tvrdi da njemačko pravosuđe pokušava da u istrazi sazna na koji način su se odgovorne osobe (i najviši crkveni zvaničnici) u Nadbiskupiji odnosili prema tom svešteniku nakon što je postalo jasno o kakvom se čovjeku radi.

"Prekretnica" u odnosu prema crkvama

Radi se o "prvom i već odavno potrebnom potezu", tako je pretres za agenciju DPA prokomentarisao stručnjak za crkveno pravo Tomas Šiler. On je dodao da se radi o "prekretnici u odnosu državnog pravosuđa i crkava".

"Prekretnica" u odnosu prema crkvama

Šiler kaže: "Konačno, pravna država pokazuje zube Katoličkoj, ali i Evangelističkoj crkvi."

Njemačko, a pogotovo bavarsko pravosuđe, često je bilo na meti javnih kritika zbog načina na koji se odnosilo prema skandalu oko zlostavljanja maloljetnika u crkvenim institucijama. Jedan od najglasnijih prigovora odnosio se na činjenicu da se Crkvi praktično prepustilo da sama istražuje te slučajeve, što je, prema mišljenju mnogih kritičara, otvorilo mogućnost za zataškavanje brojnih zločina.

O tome je u intervjuu za DW prije nekoliko mjeseci govorio i ahenski biskup Helmut Dizer, koji je nedavno preuzeo dužnost povjerenika Njemačke biskupske konferencije za rasvjetljavanje slučajeva zlostavljanja. Dizer je pritom oštro kritikovao i samu Crkvu, tvrdeći da unutar nje ima mnogo onih kojima je primarni cilj bio zataškavanje, a ne rasvjetljavanje skandala.

Nakon objavljivanja informacija o pretresu, javili su predstavnici organizacija koje brane interese pogođenih osoba, odnosno udruženja crkvenih laika u Njemačkoj.

"Ovo je doista važna akcija. Nadamo se da je to naznaka promjene kursa pravosuđa u odnosu prema Crkvi. Nažalost, ovaj potez stiže prekasno za mnoge pogođene osobe ", izjavio je za DPA portparol inicijative "Ekiger tiš", Matijas Kač.

Bavarski premijer Markus Zeder (CSU) u ponedjeljak (27. februara) optužio je Katoličku crkvu za višegodišnje oklijevanje u rasvjetljavanju slučajeva zlostavljanja.

"Definitivno je sve to prekasno i sve predugo traje. Mnogi su, barem ja tako mislim, priželjkivali brži i temeljniji postupak od samo početka", napomenuo je Zeder.

"Crkve nisu država u državi"

Iako Minhenska nadbiskupija stalno naglašava da sarađuje s pravosudnim organima, odnosno da je Državnom tužilaštvu dostavile sva relevantna dokumenta, stručnjak za crkveno pravo Tomas Šiler smatra da pretres ima veliku simboličku vrijednost i uprkos činjenici da tokom te akcije, kako piše Zidojče cajtung, nisu pronađeni nikakvi novi dokazi.

"Pravosuđe u Bavarskoj pokazalo je ostalim njemačkim pokrajinama kako se to radi. Ono je demonstriralo da je prošlo vrijeme obzira prema crkvama kada se radi o sumnji na teška seksualna krivična djela. Crkve nisu država u državi, nemaju nikakva posebna prava i moraju se tretirati kao i svako drugi", zaključio je Šiler.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок