Bivši o sadašnjem američkom predsjedniku

Kako je Obama opisao Bajdena: Rizik sam po sebi

  • Извор: Б92
  • 16.04.2022. 13:45

Američki poredsjednik Džozef Bajden  svakodnevno šokira javnost, a moglo bi se reći i zasmijava javnost, svojim gafovima.

Od teturanja po sali dok niko ne obraća pažnju na njega, izjava od kojih se mnogi ograđuju, padova, pa do pozdravljanja "nevidljivog čovjeka". Sve je to Bajden radio od kada je stupio na dužnost prvog čovjeka Amerike.

Izaziva tako brojne reakcije, ali nekima je malo poznato da je bivši američki predsjednik Barak Obama možda i upozorio na ovakvog Bajdena.

Naime, on je u svojoj biografiji "Obećana zemlja" u izdanju zagrebačke Planetopije posvetio nekoliko rečenica opisu Bajdenovog stanja.

Nazivajući Bajdena – koji mu je bio potpredsjednik – poštenim, iskrenim i lojalnim, Obama je istakao i njegovo veliko iskustvo u spoljnoj politici, ali i kako je volio da "bude u centru pažnje i nije uvijek bio svjestan njegovih riječi".

"Kao dijete je prebrodio teški oblik mucanja (što vjerovatno objašnjava njegovu sklonost ka riječima) i dvije aneurizme mozga srednjih godina. U početku je bio uspješan u politici, ali je kasnije doživio neke neprijatne poraze. 1972. godine, samo nekoliko nedjelja nakon izabran je u Senat, supruga i kćerka su mu poginule u saobraćajnoj nesreći, a dva sina, Bo i Hanter, teško su povrijeđeni... Podržala ga je porodica, ali i vedar duh. Tragedija i problemi su ostavili traga na njega, kako sam kasnije shvatio, ali zbog toga nije postao ogorčen ili ciničan", napisao je Obama o Bajdenu u knjizi objavljenoj sredinom novembra 2020.

On je rekao i da je Bajden "sam po sebi rizik", imajući u vidu "njegovu nedisciplinu pred mikrofonom", jer bi to, napisao je Obama, "moglo da izazove nepotrebnu polemiku", prenosi "B92".

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.