Kolumbija

Kako su mališani sami preživjeli u džungli: Ova djevojčica je heroj

  • Извор: Телеграф
  • 11.06.2023. 11:00

Četvoro mališana, koji su pronađeni živi na jugu Kolumbije, pet nedjelja nakon što je avion kojim su putovali srušio u gustoj džungli, nalaze se u bolnici u Bogoti i u stabilnom su stanju.

Djeca su izmučena, ali srećna, kažu njihovi rođaci koji ne mogu da opišu sreću što su mališani pronađeni nakon više od 40 dana.

"Vidjela sam svoje unuke. Najvažnije, imaju života u sebi. Iako su veoma iscrpljeni, u dobrim su rukama", rekla je njihova baka Fidensio Valensija.

I djed mališana je presrećan.

"Srećni su što vide svoju porodicu. Dobri su. Oni su djeca divljine, znaju kako da prežive u džungli", govori ponosni deda.

Djeca, koja su pripadnici plemena Uitoto, spasena su u petak nakon što su 40 dana tumarali u džungli. Jednogodišnja Kristina, Soleini (9) i Tijen Norijel (4) živi su zahvaljujući svojoj sestri Lesli (13), koja je prava heroina.

"Preživjeli su tako što su jeli brašno, koje su pronašli u avionu, i onda su jeli sjemenke", priča deda.

I baka kaže da je borbenost njene najstarije unuke bila presudna da djeca prežive u strahotama džungle.

"Obično je ona čuvala braću i sestre kad im je mama bila na poslu. Davala im je da jedu to brašno, nešto hljeba što je bilo i bobice koje su pronašli", priča baka.

Djecu su pronašli na oko pet kilometara od olupine aviona cesna kojim su djeca sa majkom i još dvoje odraslih letjeli.

Prema Nacionalnoj organizaciji američkih indijanskih naroda Kolumbije, važan faktor koji je igrao ulogu u njihovom opstanku je činjenica da su autohtoni, prenosi "Telegraf.rs".

"Upravo ta posebna veza sa prirodom ih definiše. Opstanak ove djece je svjedočanstvo o znanju i odnosu koji autohtoni ljudi održavaju sa prirodom, veza koja se uči još od vremena kada su u majčinoj utrobi“, navedeno je u saopštenju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)