"Teroristički incident"

Kamion se zaletio u kapiju hotela, ima žrtava

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2022. 14:20

Najmanje tri osobe su poginule kada se automobil pun eksploziva zaletio u kapiju hotela u somalijskom lučkom gradu Kismaju, nakon čega uslijedila pucnjava, saopštila je policija.

"Tri osobe su poginule, a osmoro je povrijeđeno i oni su prebačeni u bolnicu", rekao je Farah Mohamed, bezbjednosni zvaničnik, Rojtersu.

Somalijska državna televizija javila je da je riječ o "terorističkom incidentu" za koji je odgovornost preuzela grupa Al šabab.

"U trenutku eksplozije u hotelu je bio u toku sastanak", rekao je Mohamed.

Abdiaziz Abu Musab, portparol za vojne operacije grupe Al šabab, rekao je da je ova grupa odgovorna za napad i da je plan bio da se udari na lokalnu administraciju koja je radila iz hotela.

Kismaju je komercijalna prijestonica regiona Džubaland, na jugu zemlje. Ovaj region i dalje dijelom kontroliše Al šabab.

Grupa Al šabab protjerana je iz mjesta Kismaju 2012. godine. Ovaj lučki grad bio glavni izvor prihoda za Al šabab preko poreza, izvoza uglja, dažbina na oružje i drugog ilegalnog uvoza.

U sličnom napadu na drugi hotel u ovom gradu 2019. godine ubijeno je najmanje 26 ljudi.

Grupa se bori da sruši centralnu vladu i nametne svoju vladavinu zasnovanu na strogom tumačenju islamskog šerijatskog zakona.

Al šabab je odgovorna za smrt više hiljada Somalijaca, ali i stotine drugih civila širom istočne Afrike tokom višedecenijskih sukoba.


Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.