Пољска

Камионџије најављују протест

  • Извор: СРНА
  • 02.11.2023. 22:17

Возачи камиона у Пољској блокираће почетком наредне седмице неколико граничних прелаза са Украјином у знак протеста због, како наводе, понашања украјинских колега који наносе штету њиховом пословању.

Протест је планиран за 6. новембар усљед успоравања раста привреде у Европи и ублажавања европских регулатива за украјинске превозничке компаније 2022. године.

Демонстранти планирају да зауставе камионе на три гранична прелаза и да допуштају пролазак једног теретног возила на сат, уз изузетак испоруке опреме за украјинску војску и возила са живом стоком.

Међу захтјевима демонстраната је, између осталог, поновно увођење забрана за камионе са украјинским регистарским таблицама који улазе у Пољску и забрана рада превозницима са капиталом изван ЕУ.

"Украјинске превозне компаније улазе без икаквих забрана и врше транспорт гд‌је за то немају право", рекао је један од организатора протеста и замјеник предсједника Комитета за заштиту превозника и радника Јацек Сокол.

Он је најавио да ће мјере протеста утицати на саобраћај у оба правца на прелазима Дорохуск и Хребене-Рава Руска, те на једну трају кроз Корцову.

Према његовим ријечима, прије почетка сукоба, украјинске превозничке компаније добијале су од 160.000 до 180.000 дозвола за улазак или пролаз кроз Пољску, али не и за доставе у тој земљи.

Сокол је истакао да сада те компаније раде шта желе и да су њихови проласци и доласци потпуно неконтролисани. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм