Berlin

Kandidati za njemačkog kancelara: Ukrajina može u EU nakon zapadnog Balkana

  • 30.06.2021. 17:29

Kandidati za njemačkog kancelara na izborima u septembru su u televizijskoj emisiji na njemačkom javnom političkom servisu Phoenix izjavili da će Ukrajina moći započeti pregovore o članstvu tek nakon prijema zemalja zapadnog Balkana u EU.

Olaf Šolc, kandidat SPD-a i Armin Lašet, kandidat CDU/CSU, su se obojica saglasili da je sada potrebno uvesti zapadni Balkan u EU, što je proces za koji su rekli da će trajati godinama.

Nakon što je Šolc izjavio da za sada nema prijema Ukrajine u EU i da članstvo te zemlje u NATO nije ni u razmatranju, jedan od voditelja, ambasador Volfgang Išinger, je Lašeta zamolio za komentar koji će biti optimističniji po Ukrajinu. Lašet je, pak, rekao da se mora saglasiti sa svojim protivkandidatom.

"Sadašnjih 27 članica EU nisu u stanju primiti jednu tako veliku zemlju u neko dogledno vrijeme. Naš veliki zadatak sada je uvesti zapadni Balkan, što je već samo po sebi dovoljno komplikovano", rekao je Lašet. On je dodao da je interesantno da su se za prijem Ukrajine, Rusije i Turske u EU zalagali Britanci, koji EU, kako je rekao, nisu vidjeli kao političku uniju koja funkcioniše, već kao zonu slobodne trgovine.

Kandidati za njemačkog kancelara su odgovorili na pitanje koje im je u program postavio Vladimir Zelenski, predsjednik Ukrajine kojeg je zanimalo hoće li Njemačka podržati ulazak njegove zemlje u EU.

(nezavisne.com)