Професор емеритус

Кецмановић: Сарајлије, забленуте у Америку, не примјећују геополитичке промјене

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2023. 10:05

Професор емеритус Ненад Кецмановић оцијенио је да Сарајлије забленуте у далеку Америку и не примјећују геополитичке промјене у остатку свијета, чак ни да им се пред носом центар моћи из заједничких органа БиХ, са Милорадом Додиком и Драганом Човићем преселио у Бањалуку и западни Мостар.

Кецмановић је у ауторском тексту за београдску Политику оцијенио да БиХ природно слиједи агонију некадашње СФР Југославије, у којој је симптом распада био, поред осталог, и слабљење утицаја Предсједништва СФРЈ у односу на федералне јединице.

Он је навео да се тројка у Предсједништву БиХ, изузев рутинских послова, углавном слаже да се ни у чему не слаже, док разговоре о кључним темама воде Додик и Човић, лидери побједничких националних странака СНСД-а и ХДЗ-а, за сада без Бакира Изетбеговића са чела изборно доминантне СДА.

Кецмановић је оцијенио да Бошњаци сарађују са нелегалним Кристијаном Шмитом зато што дијеле илузије и то његове да је заиста високи представник за БиХ и своје да о БиХ само они одлучују.

- Шмит је за Србе нека врста "корисног идиота", јер им је отворио очи шта их чека ако попусте. А Бошњаци као да пате од стокхолмског синдрома. Везали се за протестантско-католичке исламофобе и падају у транс када им било која шуша са Запада каже неку лијепу ријеч на енглеском или њемачком језику - сматра Кецмановић.

Он је указао и на то да БиХ није члан НАТО-а, нити је муштерија да то постане, те да НАТО није ни потписник, нити гарант Дејтонског споразума.

Указујући на ријечи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга током недавне посјете БиХ и причи о "сецесионистичкој реторици", Кецмановић је истакао да је прије "сецесионистичке реторике" била и "запаљива реторика", па није изазвала пожар.

Према његовим ријечима, Додик само упозорава да, пошто је за Бошњаке Дејтон "лудачка кошуља", а неће ни нови договор о БиХ, једино рјешење је мирни разлаз.

- Проблем је Додикова реторика по себи, зато што су навикли да им се клањају свугдје по свијету. У Сарајеву и више од тога, а Додик им скреше у лице и опсује. Но тога је све више на све стране и биће им корисно као вјежба - навео је Кецмановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада