Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova

Kijev nastavlja sa pokušajima da ugrozi nuklearku

  • Извор: СРНА
  • 07.09.2022. 16:02

Vlasti u Kijevu nastavljaju sa pokušajima da ugroze nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je u intervjuu za žurnal "Međunarodna pitanja" rekao da su primijećeni novi pokušaji Kijeva da se ugroze elektrana i grad Energodar, u kojem žive radnici i njihove porodice.

Prema njegovim riječima, Rusija će učiniti sve da osigura to da ne dođe do nuklearnih incidenata.

Rjabkov je skrenuo pažlju na "stvarne namjere" ukrajinskih vlasti i zapadnih zemalja u vezi sa situacijom oko nuklearke, istakavši da pokušavaju da pretvore elektranu u taoca sopstvenih ambicija i da ju iskoriste kao alat za rješavanje problema koji nemaju ništa sa nuklearnom bezbjednošću niti sa održivošću energetskih zaliha Ukrajine, prenio je TASS.

"Suprotno od toga. Gore navedeni zadaci žrtvuju se zarad ambicija vlasti u Kijevu koje Zapad nastavlja da raspiruje", naveo je Rjabkov.

Ruski diplomata obećao je da će Rusija nastaviti da prati situaciju.

Rjabkov je naglasio da će Rusija nastaviti da detaljno objašnjava stvarnu situaciju, uz podsjećanje da su grupi koju je predvodio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ Rafael Grosi predočeni stvarni dokazi u vezi sa položajima sa kojih je izvršeno granatiranje i šta se zaista događa.

"Svjesni bezobzirnosti onih koji vrše ova granatiranja i onih koji pomažu u određivanju meta i snabdijevaju kijevske vlasti modernim oružjem dalekog dometa, učinićemo sve što je u našoj moći da spriječimo najgore", dodao je Rjabkov.

IAEA je ranije sumirala rezultate inspekcije ukrajinskih nuklearnih postrojenja, konkretno u elektrani Zaporožje. U izvještaju, koji je objavljen juče, Agencija je pozvala na formiranje bezbjednosne zone oko nuklearke, kako bi se spriječile potencijalne nesreće koje bi mogle biti rezultat sukoba.

Grosi je juče u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN putem video-veze naglasio da će uskoro predstaviti prijedloge zainteresovanim stranama u vezi sa održavanjem bezbjednosti nuklearke.

Тагови: