"Ветерани специјалних операција"

Кијев признао: На страни ОС Украјине боре се плаћеници из 50 земаља

  • 07.03.2024. 15:09

Главна обавјештајна управа Министарства одбране Украјине признала је да се у украјинским трупама боре плаћеници из 50 земаља.

"Данас је годишњица стварања међународне легије Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине. Легија је ујединила добровољце из више од 50 земаља свијета", наводи се у објави на Телеграму, преноси РТ Балкан.

Како тврде, међу плаћеницима су "борци, ветерани специјалних операција и других војних јединица" из САД, Велике Британије, Аустралије, Данске и других земаља Европе, Азије, Африке и Јужне Америке.

Министарство одбране Русије саопштило је раније да посједује доказе који указују на директно учешће страних плаћеника из САД, Канаде, и земаља Европске уније у украјинском сукобу, који су откривени у ослобођеној Авдејевки. 

"Противник је приликом бјекства са својих позиција оставио огромну количину доказа, који потврђују да директно учешће плаћеника из САД, Канаде и земаља ЕУ у оквиру националистичких јединица Оружаних снага Украјине", наводи се у саопштењу. 

Министар одбране Сергеј Шојгу је крајем прошле саопштио да је од почетка Специјалне операције укупно погинуло више од 5.800 страних бораца, од којих је 1.427 из Пољске, 466 из САД и 344 из Велике Британије.

И портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући оптужбе Француске да Русија шири дезинформације о смрти француских војника у Харкову, изјавио је да Русија има доказе и информације да се страни плаћеници боре на страни кијевског режима.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.