Lider Sjeverne Koreje

Kim Džong Un upozorava da će nuklearno oružje upotrijebiti preventivno u borbi protiv neprijatelja

  • Извор: Агенције
  • 30.04.2022. 11:48

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un ponovio je svoje upozorenje da bi Pjongjang mogao "preventivno" upotrijebiti svoje nuklearno oružje za suprotstavljanje neprijateljskim snagama, izvijestili su jutros državni mediji.

Kim je rekao najvišim vojnim oficirima da bi zemlja trebala biti u stanju da "preventivno i temeljito obuzda i osujeti sve opasne pokušaje i prijeteće poteze, ako je potrebno", a kako bi "održala apsolutnu superiornost" oružanih snaga Sjeverne Koreje, navode iz državne novinske agencije KCNA.

"Pjongjang treba da nastavi da gradi svoj arsenal kako bi mogao da ima snagu koju nijedna sila na svetu ne može da izazove", rekao je Kim.

Kim je svoje posljednje komentare dao na sastanku s najvišim vojnim predstavnicima kako bi pohvalio njihov rad na organiziranju parade prošlog ponedjeljka, kojom je obilježena 90. godišnjica oružanih snaga zemlje i prikazane njene najmoćnije interkontinentalne balističke rakete.

Uprkos oštrim sankcijama, Sjeverna Koreja je udvostručila budžet za vojnu modernizaciju, testirajući niz zabranjenih oružja i ignorirajući američke ponude za pregovore.

Prošlog mjeseca Pjongjang je probno ispalio interkontinentalne balističke projektile u punom dometu prvi puta od 2017. godine, a satelitski snimci pokazali su znakove aktivnosti na poligonu za nuklearno testiranje.

Analitičari kažu da Kimovo upozorenje pokazuje da nije otvoren za dijalog s novom vladom Seula.


Тагови: