Američki državni sekretar

Kina odbila dozvolu za posjetu Blinkena

  • Извор: Танјуг
  • 15.04.2023. 10:48

Kina je odbila da dozvoli američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da posjeti Peking, uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman da ponovo organizuje dolazak Blinkena nakon što je šef američke diplomatije u februaru naglo otkazao posjetu Kini, piše Fajnenšal tajms.

Blinken je ranije ove nedjelje izjavio da će posjeta Kini biti upriličena "kada se za to budu stekli uslovi" i dodao da cilj nije nije ni obuzdavanje Kine ni uključivanje u novi hladni rat.

U izvještaju Fajnenšal Tajmsa se tvrdi da su kineski zvaničnici zabrinuti da bi Bajdenova administracija mogla da objavi izvještaj FBI o oborenom kineskom balonu, sa fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli da budu objavljeni tokom Blinkenove posjete Kini, prenosi Rojters.

FBI i Savjet za nacionalnu bezbjednost odbili su da saopšte da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog mjeseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate sa događajem.

Ćin je opisao istragu FBI kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa. To pitanje izazvalo je podjele unutar Bajdenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi Fajnenšal tajms.

Američki Kongres će vjerovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage koju je sproveo FBI. Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore da se ponovo pokrene preko potreban angažman na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.