Posjeta novih kongresmena Tajvanu

Kina organizuje nove vježbe blizu Tajvana: "Nastavljamo s pripremama za rat"

  • Извор: Индекс
  • 15.08.2022. 12:13

Kineska vojska saopštila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana dok je grupa američkih kongresmena posjetila Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen, što je Peking nazvao povredom kineskog suvereniteta.

Pet američkih kongresmana predvođenih senatorom Edom Markeyjem, stiglo je u Taipei u nenajavljenu posjetu kasno u nedjelju.

Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom avgusta Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama. Komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine odgovorna za Tajvan saopštila je da je u ponedjeljak organizovala višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su "snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog ostrva", dodaje se.

"Nastavljamo s pripremama za rat"

Kinesko ministarstvo obrane zasebnim je saopštenjem poručilo da je putovanje predstavnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da "u potpunosti razotkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu".

"Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke "nezavisnosti Tajvana" i stranog uplitanja", dodaje se.

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja. "Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločastog komšiju pored nas i ne dopustiti posjetu našim prijateljima", kazao je novinarima.

Posjeta Pelosi Tajvanu razbjesnila je Kinu koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija po prvi put i prekidanjem dijaloga sa SAD-om u nekim područjima, kao što su klimatske promjene. SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoobranu.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина