Naglo širenje korone

Kina stavila u karantin grad sa 13 miliona stanovnika

  • Извор: Хина
  • 22.12.2021. 15:55

Kina je uvela karantin za grad s 13 miliona stanovnika zbog naglog širenja covida-19, četrdeset četiri dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kina od prošle godine provodi strategiju "nulte stope covida" u okviru koje čini sve kako bi u najvećoj mogućoj mjeri ograničila pojavu novih slučajeva zaraze, kojih je uglavnom tek nekoliko desetaka na dan.

Iako se taj broj može činiti smiješan u odnosu na dnevne podatke iz drugih dijelova svijeta, on potiče vlast na dvostruko veći oprez zbog približavanja Zimskih olimpijskih igara, koje počinju 4. februara.

Jedna osoba iz domaćinstva može u kupovinu svaki drugi dan

Peking, domaćin ljetnih Olimpijskih igara 2008., biće prvi grad u svijetu u kojemu se održavaju i zimske igre.

Devetsto kilometara od Olimpijskog sela, u gradu Xi'anu, na sjeveru zemlje, epidemija se naglo širi i u srijedu su prijavljena još 52 bolesnika.

Kako bi spriječili širenje virusa, stanovnici će od četvrtka u ponoć (srijeda u 17 sati po srednjoevropskom vremenu) morati "ostati kod kuće, osim u slučaju krajnje nužde", saopštile su lokalne vlasti.

Jedna osoba iz svakog domaćinstva može ići u nabavku "svaki drugi dan", dodaju u saopštenju.

Sve firme koje nisu od najveće važnosti za život, osim trgovačkih centara, kvartovskih trgovina i medicinskih ustanova, dobile su naredbu da se zatvore.

Grad je već bio uveo znatno ograničenje kretanja, a u utorak je počeo pratiti kretanje svih svojih stanovnika.

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)