Džang Đun

Kina upozorila Zapad: Slanje oružja Ukrajini produžava i eskalira sukob

  • Извор: СРНА
  • 20.04.2022. 09:09

Kina je uputila kritike zbog postupanja Zapada u ukrajinskoj krizi i poručila da će obezbjeđivanje ofanzivnog oružja Kijevu samo produžiti i eskalirati sukob, a da posljedice od uvedenih sankcija Moskvi najviše osjećaju zemlje koje nisu strane u sukobu.

Nastavak slanja ofanzivnijeg oružja neće donijeti mir. To će samo produžiti i eskalirati sukob i dodatno pogoršati humanitarnu katastrofu – rekao je stalni predstavnik Kine pri UN Džang Đun u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Govoreći o sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi, kineski abasador je rekao da zemlje u razvoju snose najveći teret, prenosi Gardijan.

-Moramo obratiti pažnju i eliminisati negativan uticaj sankcija. Sveobuhvatne i neograničene sankcije imaju ozbiljne efekte prelivanja, pri čemu zemlje u razvoju snose najveći teret. Ogroman broj zemalja u razvoju, koje nisu strane u sukobu, plaća visoku cijenu za to. Ovo nije ni fer ni razumno – rekao je Džang.

On je istakao da su izgledi za dugotrajan sukob u Ukrajini zabrinjavajući i pozvao strane da ulože napore da se okonča.

Kineski ambasador je pozvao Rusiju i Ukrajinu da se opredijele za dijalog i pregovore, i da kontinuirano rade na smanjivanju razlika, kako bi se stekli uslovi za prekid vatre.

-Sve strane u sukobu u Ukrajini treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i da učine sve što mogu da olakšaju evakuaciju i humanitarnu pomoć civilima – rekao je stalni predstavnik Kine u UN na sastanku Savjeta bezbjednosti o humanitarnoj situaciji u Ukrajina, prenosi Tass.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)