Zbog spora sa vlasnicima

Kina zabranila prelet avionima koje je Rusija nacionalizovala

  • Извор: Б92
  • 01.06.2022. 21:19

Kina je zabranila korišćenje vazdušnog prostora avionima koje je Rusija nacionalizovala nakon spora sa stvarnim vlasnicima.

Preko 300 aviona Airbus i Boeing koji koriste ruske avio-kompanije neće više moći da koristi vazdušni prostor Kine.

Nakon što su vlasnici ovih aviona, zapadne lizing kompanije, tražili od korisnika, ruskih avio-kompanija da avione prestanu da koriste i da ih vrate jer je zbog povećanog rizika poskupelo i osuguranje letelica, dok su sveobuhvatne sankcije protiv Rusije u toku, Rusija je donela odluku da nacionalizuje sve sporne avione, prenosi portal Avijatika.

Oni su prema uredbi Vlade, preregistrovani i u ruskom vazduhoplovnom registru su umesto stvarnih vlasnika sada upisani njihovi korisnici.

Odmah potom su usledile i reakcije vlasnika aviona, koji su saopštili da će takve letjelice biti momentalno zaplijenjene kada se nađu u vazdušnom prostoru van Rusije (i Bjelorusije).

Kina je sada donela novu oduluku, kojom ne priznaje fiktivne registracije ovih aviona i zahtjeva od svih avio-kompanija koje koriste njen vazdušni prostor da poseduju ispravne i međunarodno priznate registracije za svoje letjelice.

U Ruskom vazduhoplovnom registru se nalazi preko 1.200 putničkih aviona raznih proizvođača, a od tog broja je više od 720 aviona proizvedeno u Airbusu i Boeingu. Više od polovine od tog broja je u vlasništvu stranih lizing kompanija.

Kina najnovijom odlukom nije zabranila svoj vazdušni prostor za sve avione, već samo za one koji imaju spornu registraciju, što je preko 350 letjelica.

Тагови:
  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм