Пекинг разумије узроке кризе

Кинески мировни план за Украјину слаже се са виђењем Русије

  • Извор: Агенције
  • 16.11.2023. 08:20

Идеје за рјешавање кризе у Украјини које је изнијела Кина сличне су виђењу Русије, изјавио је руски амбасадор у Кини Игор Моргулов.

- Пекинг има избалансиран приступ ситуацији око Украјине, разумије реалне геополитичке разлоге који су довели до ове кризе, прије свега деструктивну улогу играча ван региона. Противи се испорукама оружја које воде продужавању сукоба. Идеје за рјешавање кризе које Кина предлаже добро су осмишљене и генерално су сличне нашем виђењу ситуације. Значајан дио тога може бити укључен у рад који, међутим, не може бити започет док Кијев и његови западни господари не покажу жељу за политичко-дипломатским рјешавањем сукоба - рекао је Моргулов, говорећи на научној конференцији у Шангају.

Како је додао, Русија и Кина по готово свим међународним питањима заузимају идентичне или веома блиске ставове.

- Савремени свијет пролази кроз кардиналне, тектонске промјене. Пред нашим очима се ствара нови, праведнији мултиполарни свјетски поредак. У таквим условима наше земље блиско сарађују у УН, Савјету безбједности УН, Г20, снажно бранећи принципе међународног права и мултиполарности, пружајући узајамну подршку у питањима која се тичу националних интереса. У оквиру организација као што су ШОС и БРИКС, Русија и Кина дјелују као локомотиве, активно промовишући различите иницијативе што је донијело опипљиве резултате у виду примјетног повећања значаја тих механизама у свјетским и регионалним пословима и броја оних који су спремни да учествују у њиховом раду - закључио је руски амбасадор.

Кина је 24. фебруара објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рјешавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.

У документу под називом “Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе“ кинески спољнополитички ресор наводи и да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

Пратите нас и путем Вибера