ATV

Si Đinping

Kineski predsjednik okupio visoke zvaničnike i upozorio ih: Pripremite se za oluju

 • Izvor: CNN
 • 31.05.2023. 21:24

Kineski lider Si Đinping iznenada je sazvao svoje najviše zvaničnike za nacionalnu sigurnost i poručio im da razmisle o "najgorem mogućem" scenariju i pripreme se za "oluju", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore kako bi se suprotstavila svim unutrašnjim i vanjskim prijetnjama, piše CNN.

- Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali - rekao je Si u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost, obavijestila je državna novinska agencija Xinhua.

- Moramo misliti o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za snažne "vjetrove i valove" pa čak i opasno, olujno more - dodao je.

Posrnula ekonomija

Najnovija upozorenja Sija, najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko decenija, stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnule ekonomije do onoga što vidi kao sve neprijateljskije međunarodno okruženje.

Suočen s onim što je nazvao "složenom i ozbiljnom" situacijom, Si je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sistema i svojih sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u "stvarnoj borbi i praktičnoj upotrebi".

"U j*bote " - Muškarac iz BiH snimio blizak susret s veprom, pobjegao na drvo

Takođe je pozvao Kinu da nastavi jačati nadzor sigurnosnog rizika i sistem ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Si je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, ekonomije, odbrane, kulture i ekologije do kibernetičkog prostora.

Dječak ranjen u masakru u Ribikaru otputovao u Čikago

Dječak ranjen u masakru u Ribikaru otputovao u Čikago

Pod Sijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne sigurnosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od navodnih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Nacionalna sigurnost

Nedavno je proširio opseg svog već sveobuhvatnog zakona o kontrašpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na sve "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese".

- Sve u Sijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje ekonomsku, čini se - napisao je Bil Bišop koji se već godinama bavi Kinom.

Uskoro nacrt koda ponašanja za vještačku inteligenciju

Uskoro nacrt koda ponašanja za vještačku inteligenciju

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi utišao nemire nakon što su grad uzburkali veliki demokratski protesti.

Percepcija da je sigurnost, a ne ekonomija, postalo glavni prioritet Pekinga, pojačana je nedavnim masovnim pretresima stranih kompanija, uključujući američku konsultantsku kompaniju Bain & Company te kompaniju za Mintz Group.

Racije su prestrašile međunarodne kompanije, u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi oživjela usporenu ekonomiju koje su pogodila trogodišnja ograničenja zbog Covida.

Milanović: Nema razlike između

Milanović: Nema razlike između "Za dom spremni" i "Slava Ukrajini"

U martu su kineske vlasti pritvorile japanskog radnika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu – 17. japanskog državljanina koji je pritvoren u Kini otkako je zakon o kontrašpijunaži uveden 2014. godine.

Tagovi:
 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program