Da li je Kina u krizi?

Kinezi srušili 15 zgrada za 45 sekundi, neki to vide kao početak njihovog kraja

  • Извор: Агенције
  • 28.10.2021. 20:05

Nevjerovatna scena koja se odigrala u kineskom gradu Kunmingu u južnoj pokrajini Junan, kada je sa tonama eksploziva za svega 45 sekundi srušen čitav blok nebodera, podstakla je brojne spekulacije širom planete, posebno u Americi, da se najmnogoljudnija zemlja svijeta nalazi pred ozbiljnom finansijskom krizom, te da bi u ambis mogla da povuče sve redom ako se problem prelije i na druge moćne sile. 

Oblakoderi su, naime, bili vlasništvo jedne od moćnih kineskih kompanija za nekretnine, koje su zbog nemogućnosti daljeg finansiranja projekta, pretvorene u prah i pepeo.

"Kina sada ima dovoljno praznog prostora da useli više od 90 miliona ljudi, tako da problem trenutno nije toliko veliki. Tako da možemo da zaključimo da će se u budućnosti i manje širiti, odnosno da će biti manjeg rasta", ocijenio je Logan Rajt, direktor američke investicione kompanije Rodium grup za "Fajnenšel tajms", prenosi "Republika.rs".

On je komentarisao i trenutnu kriznu situaciju sa najmoćnijom kineskom kompanijom za nekretnine Evegrande, koja je, ako je vjerovati navodima zapadnih medija, za kratko vrijeme nagomilala dug od nevjerovatnih 408 milijardi dolara.

"Ono što je za Evegrande predstavljalo problem jeste raskol između narudžina da se gradi i fundamentalnih potreba ljudi", ocijenio je taj stručnjak. 

Pad Evergrandea je počeo kada je prethodnih godina došlo do iznenadne krize na tržištu nekretnina u Kini, zbog čega su cijene stanova u gradovima poput Pekinga i Šangaja skočile do neslućenih visina.

Kompanija je tada uzela niz zajmova i brzo se širila, kupujući imovinu i maksimalno iskoristivši naprednu kinesku ekonomiju. Međutim, kada su cijene nekretnina počele da padaju u manjim gradovima i kada je kineska vlada uvela mjere za suzbijanje prekomjernog zaduživanja, ostavila je Evergrand na cjedilu, sa brdom dugova.

"Evergrandeova borba je razotkrila nedostatke kineskog finansijskog sistema - neograničeno zaduživanje, samo borba za ekspanziju i korupciju", kaže se u nedavnoj analizi "Njujork tajmsa" s čime se složio i izvršni direktor konsultantske firme "China Beige Book", Leland Miler.

"Ovo je početak kraja rastućeg modela Kine kakav mi poznajemo", istakao je on. 

U međuvremenu, navodi "Rojters", Peking je spremio plan da imovina Evergrandea završi u rukama državnih kompanija, međutim, niko iz Kine to nije komentarisao.

Inače, srušene zgrade su pripadale projektu "Sanšajn II" koji je započet 2011. Zgrade su, međutim, bile netaknute od 2013, zbog čega je država riješila da ih uništi. Čitava akcija je okončana za svega 45 sekundi, a za nju je utrošeno čak 4,6 tona eksploziva. Eksploziv je raspoređen na čak 85.000 mjesta, pa su se objekti visoki i po više desetina metara srušili jednostavno, kao kule od karata.


Тагови:
  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.