CGTN

Kinezi uradili simulaciju eksplozije na "Sjevernom toku"

  • Извор: Агенције
  • 03.03.2023. 14:28

Kineska državna televizija CGTN napravila je grafičku simulaciju eksplozija gasovoda "Sjeverni tok" na osnovu istraživačkih tekstova koje je objavio poznati američki novinar Simor Herš.

U simulaciji se navodi, na osnovu Heršove istrage, da su članovi specijalne radne grupe, na čijem je čelu bio savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, išli u Norvešku kako bi našli odgovarajuće mjesto za postavljanje eksploziva.

Podsjeća se i da je 116 dana pre eksplozije, američki nosač aviona bio u Baltičkom moru tokom NATO vežbi Baltops-22.

Ti manevri trajali su 13 dana, a tokom njih američki avioni redovno su kružili na maloj visini iznad mjesta gdje će se kasnije dogoditi eksplozija, tvrdi se dalje.

Takođe, tokom vježbe, na području u blizini gasovoda izvođen je trening za podvodno postavljanje eksplozivnih naprava.

Kineska televizija podsjeća da su američki političari više puta prijetili napadom na gasovode "Sjeverni tok" i citiraju riječi predsjednika SAD Džozefa Bajdena da "ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, Sjeverni tok više neće postojati", kao i Viktorije Nuland, zamjenice državnog sekretara SAD da "ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, "Sjeverni tok 2 neće dalje raditi".

U prilogu kineske televizije mogu se vidjeti brojni detalji same operacije, kao i na koji način je eksploziv navodno aktiviran.

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, govorio je o svojoj istrazi o eksploziji na gasovodima "Sjeverni tok".

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.