Ruski patrijarh

Kiril: Političke snage planirale raskol u Pravoslavnoj crkvi

  • 20.11.2019. 17:38

Raskoli i suprotnosti koji su otežali održavanje jedinstva Pravoslavne crkve nisu izazvale pomjesne crkve, već su ih isplanirale određene političke snage, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Patrijarh Kiril zahvalio episkopiji, sveštenstvu i vjernicima za ogromnu podršku koju osjeti u donošenju odluka o saniranju raskola, podjela i suprotnosti.

Moskovski patrijarh istakao je da je raskole, podjele i suprotnosti sigurno izazvao đavo, koji uvijek djeluje kroz ljude, ali ne kroz lidere Crkve.

"Ovo što danas gledamo nisu izazvali crkveni lideri, već snage izvan Crkve. Pojedini politički protivnici Rusije su, iz nekog razloga, oduvijek bili zainteresovani za Rusku pravoslavnu crkvu i postavljali su pitanje da li je Rusija previše bliska sa pripadnicima iste religije, prije svega sa grčkim narodom i grčkim patrijarhom", naglasio je Kiril.

Ruski patrijarh napomenuo je da Ruska pravoslavna crkva zna da su izdata uputstva za usmjeravanje ruskog i grčkog pravoslavnog svijeta na put sukoba i da se to desilo jer pojedine crkve nisu uspjele da se odupru pritisku koji se vrši na predstavnike crkve.

Patrijarh Kiril je izrazio nadu da će se uskoro zaustaviti raskol u Pravoslavnoj crkvi i naglasio potrebu za jačanjem unutrašnjeg jedinstva, javio je TASS.

Grčka je prošlog mjeseca priznala takozvanu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, koju Ruska pravoslavna crkva ne priznaje kao kanonsku.

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.