Одржава се референдум

Кључа у "америчком дворишту": Венецуела хоће да припоји територију већу од Грчке!

  • 03.12.2023. 16:29

У Венецуели се данас одржава референдум на којем се одлучује о будућности великог дијела сусједне Гвајане на који влада у Каракасу сматра да полаже право, тврдећи да је та територија отета када је граница сјевер-југ повучена прије више од једног вијека.

Гвајана сматра да је референдум корак ка анексији.

Ових пет избора у 2024. године ће обликовати свјетски поредак

Ових пет избора у 2024. године ће обликовати свјетски поредак

Референдумско питање је да ли Венецуеланци подржавају успостављање државе на спорној територији познатој као Есекибо, давање држављанства садашњим и будућим становницима те области и одбацивање надлежности највишег суда Уједињених нација у ријешавању неспоразума између двије јужноамеричке земље, пренио је АП.

Међународни суд правде наредио је у петак Венецуели да не предузима радње које би могле да промјене контролу Гвајане над Есекибом, али судије нису изричито забраниле званичницима да спроведу данашњи референдум са пет питања.

Гвајана је затражила од суда да нареди Венецуели да обустави гласање на референдуму.

Венецуела је одувек сматрала Есекибо својим територијом, јер је регион био унутар њених граница током шпанског колонијалног периода, и дуго је оспоравала границу коју су међународни арбитри одредили 1899. године, када је Гвајана још била британска колонија.

О тој граници су одлучивали арбитри из Велике Британије, Русије и САД.

Гвајана, једина земља у Јужној Америци у којој се говори енглески језик, сматра да је првобитни споразум легалан и обавезујући и затражила је од Међународног суда правде 2018. да тако пресуди.

Правне и практичне посљедице референдума остају нејасне.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини двије трећине Гвајане и такође се граничи са Бразилом, чије је Министарство одбране раније ове седмице саопштило да је "интензивирало своје одбрамбене акције" и појачало војно присуство у том региону због поменутог спора.

Есекибо је територијално већи од Грчке и богат је природним ресурсима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.