Skoro 30 godina u firmi

Ko je Albert Bula, prvi čovjek "Fajzera"

  • Извор: Блиц
  • 21.01.2022. 11:47

Čovjek za kojeg bi mnogi rekli da se kod njega nalazi "ključ" za izbavljenje od korona virusa. Albert Burla porijeklom je Grk, preciznije rečeno Solunac.

Već skoro 30 godina radi u kompaniji Fajzer, u kojoj je sada i generalni direkor. Rođen je 1961. godine, a potomak je duge loze sefardskih Jevreja koji žive u Solunu a koji su bili poznati po tome što su pravili i prodavali dragulje.

Još od njegovog školovanja na solunskom univerzitetu “Aristotel”, sve je ukazivalo na njegov veliki uspjeh. Posjedovao je ambiciju koja se kasnije pokazala nezaustavljivom. Još kada je imao 34 godine napustio je Grčku sa svojom suprugom. Otišao je iz manje sredine u veću u potrazi za boljim životom. Tokom rada za ovu farmaceutsku kompaniju promijenio je mnogo gradova i država. Zvanično od 2001. godine sa porodicom se preselio u Njujork, prenosi Blic.

Posljednjih 29 godina radi u Fajzeru. Sa radom u ovoj kompaniji počeo je još dok je boravio u Grčkoj. Kao doktor nauka veterine, bio je na poziciji tehničkog direktora sektora za zdravstvenu zaštitu životinja. Ugovor sa kompanijom Fajzer potpisao je još 1993. godine, od kada je i svoju karijeru poptpuno posvetio Fajzeru.

Počeo je u dijelu kompanije koja se bavi zdravstvenom zaštitom životinja gdje je obavljao nekoliko funkcija. Nakon čega i je napredovao. Par godina kasnije kompanija ga imenuje za generelanog menadžera sektora koji se bavi razvojem proizvoda. Zvanično je prije skoro 8 godina ušao u svijet vakcina i lijekova protiv raka. Ubrzo poslije toga povjereno mu je mjesto glavnog menadžera inovacija.

Jedna od najbitnijih godina u karijeri Alberta Burla je sigurno 2020. godina. On je u proljeće 2020. godine uložio sve svoje napore u stvaranje vakcine protiv korona virusa. Američka kompanija u saradnji sa njemačkim Bajontekom je razvila vakcinu koja se ispostavila kao vrlo efikasna u borbi protiv virusa.

Trenutno je generalni direktor farmaceutske komanije Fajzer.

Iako je mnogo godina života proveo u Njujorku, i najveće uspjehe je napravio baš tamo, Burla kaže da nikada nije zaboravio svoju zemlju i da ga sve što se dešava u Grčkoj interesuje.

U svom rodnom mjestu ima porodicu i prijatelje. Njegova sestra i dalje živi u Solunu. A on, kako je rekao trudi se da ljubav prema zemlji u kojoj je rođen prenese i na svoju djecu.


Rekordna prodaja, ali i otkazi u Fajzeru

Podsjetimo kompanija Fajzer je saopštila da smanjuje broja radnika i to usljed novih okolnosti. Riječ je o smanjenju prodavaca u Americi, a so bzirom na očekivanja da će ljekari i drugi zdravstveni radnici željeti manje interakcija “licem u lice” sa prodavcima kompanije, nakon što se pandemija završi.

Istovremeno, javnost je u iščekivanju objavljivanja godišnjih rezultata kompanije i objave da će Fajzer u 2021. godini zaraditi više od 80 milijardi dolara na uspješnoj prodaji vakcina protiv Covid-19.

– To će biti rekordna prodaja koju je ostvarila neka farmaceutska kompanija – izjavio je izvršni direktor Fajzera, Albert Burla, komentarišući rezultate.

S tim u vezi postavlja se i pitanje vezano za novu strategiju kompanije, ali se s druge strane tvrdi da je i opravdana imajući u vidu najave da se pandemiji u neku ruku i vidi kraj.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија