Преминуо у затвору

Ко је био Алексеј Наваљни

  • Извор: Телеграф
  • 16.02.2024. 12:48

Руски опозиционар Алексеј Анатољевич Наваљни, који је преминуо је у затвору, рођен је 4. јуна 1976. године и био је опозициони лидер, правник и политичка и јавна личност, познат по истрагама корупције у Русији.

Сматрао се главним противником руског руководства на челу с Владимиром Путином.

Оснивач је Фонда за борбу против корупције, који обједињује пројекте Паметно гласање, Синдикат Наваљни, РосПил, РосЖКХ, РосЈама, РосВибори и Добра машина истине.

На изборима за градоначелника Москве одржаним 2013. остварио је резултат од 27,24 одсто гласова, изгубивши од Сергеја Собјанина (Уједињена Русија). Од новембра 2013. био је на челу Централног вијећа политичке партије Русија будућности.

Умро Алексеј Наваљни

Умро Алексеј Наваљни

У децембру 2016. објавио је намјеру да учествује на предсједничким изборима у Русији који су одржани у марту 2018. Према новинама Ведомости, он је заправо био једини политичар који је водио пуноправну предизборну кампању 2017. године, али га је 25. децембра 2017. ЦИК одбио регистровати због недовршеног судског поступка КировЛеса.

С Фондом за борбу против корупције био је главни покретач масовних протеста одржаних 2017-2018. године у Русији.

Почетком 2010-их суочио се с бројним судским процесима покренутих против њега, које Наваљни и његове присталице сматрају политички мотивисаним. Најпознатији су случајеви КировЛеса и случај Yves Rocher. У оба случаја Европски суд за људска права пресудио је у корист Наваљног.

Наваљног су 2009. новине Ведомости прогласиле особом године. Часопис Тиме га је 2012. уврстио на списак 100 најутицајнијих људи на свијету, а у јуну 2017. на списак 25 најутицајнијих људи на интернету. Ведомости су га 2017. и 2019. прогласиле за политичара године. Подаци истраживачког центра Ромир објављени на јесен 2020. говоре да се Алексеј Наваљни налази међу топ пет јавних личности којима Руси највише вјерују. Номинован је за Нобелову награду за мир 2020. и 2021. године.

Ухапшен Албанац по потјерници Интерпола Њемачка

Ухапшен Албанац по потјерници Интерпола Њемачка

Дана 20. аугуста 2020. године, највјероватније због посљедица тровања, Наваљни је пао у кому. Од 22. августа до 20. септембра лијечио се у болници Charite у Берлину. Према Организацији за забрану хемијског оружја, отрован је хемијским нервним отровом из групе новичок. Након повратка у Русију, Наваљни и његова супруга, ухапшени су 17. јануара 2021. при контроли пасоша. Тровање Наваљног изазвало је међународни револт. Европска унија и Уједињено Краљевство сматрају да је за његово тровање одговорно шест високопозиционираних руских службеника, као и Државни институт за органску хемију и технологију. Руске власти су такве тврдње одбациле и порекле умијешаност у тровање Наваљног.

Симоновски суд у Москви, дана 2. фебруара 2021. године, казнио је Наваљног на двије године и осам мјесеци затвора, уваживши захтјев тужиоца да условна казна од три и по године буде преиначена у затворску.  Међународне организације за људска права Amnesy International и Memorial, шефови западних земаља, као и низ руских и страних медија препознали су случај против Наваљног политички мотивисаним.

Пратите нас и путем Вибера