Потпуни саобраћајни колапс

Колапс у Њемачкој због снијега

  • Извор: Аваз
  • 18.01.2024. 22:19

Саобраћај у Њемачкој већ је два дана у застоју због наноса снијега и ледене кише. Аутопутеви су затрпани, а жељезничке и авио линије отказане. С тешком временском ситуацијом бори се и сјевер континента.

У аеродрому у Франкфурту јутрос је отказано више од 300 од 1.000 планираних долазака и полазака, рекао је гласноговорник.

"Затрпани у снијегу више од седам сати"

Снијег и лед оковали су саобраћајнице у централној Њемачкој, а ледена киша пјешачке је стазе претворила у клизалишта. Стотине возила заглавиле су на аутопутевима у покрајинама Хесен и Порајње. Црвени крст возачима је дијелио покриваче и топле напитке.

- Људи којима смо помагали овд‌је су више од седам сати. Затрпани у снијегу, постали су очајни па им много значи када добију шољу врућег чаја или кафе. Возачима камиона лакше је утолико што имају кревете и помоћно гријање - казао је Паскал Хасел из њемачкој Црвеног крста, преноси ХРТ.

Отказане стотине летова

Осим путног, поремећени су и жељезнички те авио саобраћај. Због ледене кише синоћ су отказане стотине летова из Аеродрома Франкфурт. Данас је мали број авиона ипак успио полетјети.

- Након јучерашњег масовног отказивања летова стање се данас донекле нормализовано. Током ноћи пао је снијег па наше зимске службе чисте писте. Сада можемо повећати број слијетања и полијетања - казао је Јурген Харер, портпарол Аеродрома Франкфурт.


Сњежна олуја помела је и скандинавску регију. У Ослу, главном граду Норвешке, аеродром је  привремено затворен јер пилоти од наноса снијега не виде писту.

С поремећајима у саобраћају боре се и дијелови Француске. Због лоших временских увјета издано је наранџасто упозорење у 25 департмана. Сњежни прекривач забијелио је француску престолницу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм