Tradicija na Krfu

Konj uginuo prevozeći turiste, burne reakcije javnosti

  • Извор: РТС
  • 08.07.2023. 16:53

Konj koji je prevozio turiste za vrijeme najveće vrućine i temperature više od 35 stepeni, uginuo je nedavno na Krfu. To je izazvalo burne reakcije u grčkoj javnosti. Udruženja za zaštitu životinja traže oštriju kontrolu korišćenja konja za prevoz turista u kočijama i traže bolju primjenu propisa.

Vlasnik konja je uhapšen u okviru preliminarne policijske istrage. Stami Cora iz organizacije za zaštitu životinja "Joteto" navela je da se uginuli konj nedavno oporavio od hroničnog plućnog edema, a da je najvjerovatnije uginuo zbog srčanog zastoja.

Na krovu kuće gaji više od hiljadu vrsta kaktusa: Zalijeva ih i po deset sati

Na krovu kuće gaji više od hiljadu vrsta kaktusa: Zalijeva ih i po deset sati

Cora navodi da je prijavila vlastima nekoliko slučajeva kada su konji po najjačem suncu i visokoj temperaturi prevozili turiste.

Prema informacijama koje su stigle do organa gonjenja, nesrećna životinja je bila pod pritiskom - kako to obično biva u tim slučajevima - da ubrza, primajući udarce bičem, kako bi vlasniku povećao zaradu.

Prevoz turista kočijama je tradicija na Krfu, ali se često taj običaj ne shvata ozbiljno i često se slijedi pogrešna praksa, prenosi Katimerini.

Problemi širom Grčke, konjske zaprege ulaze i u more

Rosa Rusu iz Udruženja za zaštitu konja "Ipotesis" ističe da se naporan rad konja bilježi i u drugim dijelovima Grčke.

"Imamo kočije na Krfu, u Egini, Agistriju, Nafplionu, Katakolu, Ilijasu, Patrasu, Zakintosu i Halkidikiju. Na Santoriniju imamo višegodišnji problem sa preopterećenim magarcima. Dovoljno je reći da na Zakintosu konjske zaprege ulaze u more", istakla je Rusu.

Dodala je kako zakon iz 2021. godine uređuje dobrobit životinja, ali na nejasan način. Konkretno, za uzgajivače konja ništa posebno nije predviđeno.

Prema Pravilniku za zaštitu radnih konja i životinja koja prevoze tokom ljeta u ekstremnim uslovima, navodi se da životinje ne bi trebalo da rade između 13 i 17 časova kada je temperatura vazduha viša od 35 stepeni.

Broj stogodišnjaka u Italiji veći nego ikada

Broj stogodišnjaka u Italiji veći nego ikada

Rusu je navela da je riječ o jednostavnoj preporuci, ali i da se u zakonu ne definiše šta se jasno mora poštovati za konje.

"Policajci bi na javnim mjestima morali da vrše provjere, ali ako se radi o preporuci, a ne obavezi vlasnika, prostor za njihovo djelovanje je sužen", rekla je Rosa Rusu.

Napomenula je da dozvole za rad konja odobravaju opštine uz molbu vlasnika i provjeru da se "konj dobro ponaša u šetnji", kao i da vlasnik potpisuje papir na kojem garantuje za dobrobit konja.

Od oktobra prošle godine trebalo je da počne registracija svih kopitara, ali do sada je registrovano svega deset odsto tih životinja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.