Najveći trgovinski partner

Kontroverzna anketa u Seulu – Kina najveća prijetnja po Južnu Koreju?

  • Извор: РТС
  • 14.01.2022. 15:13

U kontroverznom ispitivanju javnog mnjenja koje je sproveo državni institut u Južnoj Koreji najveći trgovinski partner Kina proglašena za najozbiljniju bezbjednosnu prijetnju.

Utvrđivanje identiteta jednog naroda često se određuje na štetu drugih. Jer, šta je bolje za ublažavanje neprijateljstva i nerazumjevanja između dvije suprotstavljene strane u okviru istog naroda nego naći zajedničkog neprijatelja na kojeg se mogu usmjeriti gnijev i strah?

Tu logiku lijepo demonstrira južnokorejski analitički centar pod nazivom "Korejski institut za nacionalno ujedinjenje" (KINU), koji je u sredstvima informisanja u toj dalekoistočnoj zemlji sa 51 milion stanovnika upravo objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja o tome koja je država najveća prijetnja za Republiku Koreju.

Po toj anketi, sprovedenoj na uzorku od 1.006 ispitanika, ubjedljivo prvo mjesto zauzela je Narodna Republika Kina. Za taj odgovor opredijelilo se čak 72 odsto južnokorejskih građana, učesnika u istraživanju Instituta koji, treba reći, finansira vlada u Seulu.

Daleko iza najmnogoljudnije zemlje svijeta, ali sa nemalim brojem glasova, na drugo mjesto se plasirao Japan, kojeg za najveću prijetnju po bezbjednost svoje države smatra 21 odsto južnokorejskih ispitanika.

Sa šest odsto glasova "solidan" rezultat je ostvarila i najveća svjetska ekonomija SAD. Za državu koja je glavni i najveći južnokorejski vojno-politički saveznik, koja tu dalekoistočnu zemlju već sedam decenija svojim ljudstvom i tehnikom čuva od komunističke diktature i koja je prolila dosta sopstvene krvi da bi se postarala da komunizam ne zahvati gusto naseljeni jug Korejskog poluostrva, činjenica da se uopšte našla na listi najvećih prijetnji mora biti razočaranje.

Četvrto mjesto, sa manje od jednog procenta glasova zauzela je Rusija, koja svojim vojnim avionima povremeno testira brzinu reakcije južnokorejskih vazdušnih snaga.

Zatvaranje očiju pred činjenicama?

Da Sjeverna Koreja, koja raspolaže svim, od balističkih projektila, hemijskog oružja, nuklearnih bombi do hipersoničnih raketa, te je u prošlosti u više navrata pokušavala atentate na predsjednike Južne Koreje i diverzijom oborila jedan njen putnički avion, nije na listi opcija za koje se može glasati u anketi instituta iz Seula može se učiniti neprirodnim, pa i nevjerovatnim, ako se zaboravi ime te institucije i ne zna činjenica da je ona u prošlosti već izlazila u medije sa sličnim, kontroverznim ispitivanjima javnog mnjenja.

Tako su pripadnici Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje na forumu koji su organizovali krajem 2019. godine objavili rezultate hipotetične ankete o tome koga bi južnokorejski građani podržali u slučaju ratnog sukoba Sjeverne Koreje i Japana.

Čak 45,5% južnokorejskih ispitanika izjasnilo da bi u toj situaciji navijali za Sjevernu Koreju a samo 15% za Japan.

S obzirom na etničku pripadnost istom narodu i činjenicu da je cijelo Korejsko poluostrvo mnogo propatilo pod višedecenijskom okupacijom Zemlje izlazećeg sunca, to nije čudno.

Pogotovo što je upravo u to vrijeme bio aktuelan problem odštetnog zahtjeva koji su podnijeli ostarjeli građani Južne Koreje za ropski rad u korist japanskih preduzeća tokom Drugog svjetskog rata i već dugo, medijski i institucijski, u opticaju bilo pitanje tužbi koje su pred kraj života podnele korejske žene eksploatisane u japanskim vojnim bordelima

Тагови: