Britanski opozicioni lider tvrdi

Korbin: Priznaćemo palestinsku državu čim laburisti preuzmu vlast

  • 26.09.2018. 16:33

Britanska opoziciona Laburistička partija će priznati državu Palestinu čim preuzme vlast u Velikoj Britaniji, izjavio je lider laburista DŽeremi Korbin.

On je tokom govora na konferenciji Laburističke partije u Liverpulu rekao da će njegova stranka priznati Palestinu kako bi se sprovelo rješenje sa dvije države, uz posredstvo UN. 

"Međutim, četvrtinu vijeka od sporazuma iz Osla nismo bliže pravdi ili miru, a tragedija Palestinaca se nastavlja, dok svijet stoji po strani", istakao je Korbin. 

Korbin je podsjetio na izjave svog velikog prijatelja Izraelca Urija Avnerija, koji je preminuo ove godine, a koji je svojevremeno izjavio da je "alternativa miru katastrofa oba naroda". 

"Kako bismo pomogli da se rješenje dvije države postane realnost, priznaćemo Palestinu čim preuzmemo kancelariju", dodao je Korbin. 

Lider laburista osudio je ubijanje uglavnom nenaoružanih Palestinaca u Gazi tokom protesta koji su započeti 30. marta, javila je "Raša tudej". 

Tenzije između Izraela i Palestinaca pojačale su se nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim za prijestonicu Izraela. 

Premijer Velike Britanije Tereza Mej izrazila je neslaganje sa Trampovom odlukom da Ambasadu SAD iz Tel Aviva preseli u Jerusalim i naglasila da London neće pratiti postupke Vašingtona. 

Velika Britanija jedna je od 128 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se osuđuje Trampova odluka. 

U međuvremenu, oglasio se i predsjednik SAD Donald Tramp koji kaže da želi da se sukobi Izraelaca i Palestinaca okončaju rješenjem sa dvije države.

Izjava američkog predsjednika do sada je najjasniji znak da njegova administracija podržava ovakav ishod. 

Iz Trampove administracije ranije je saopšteno da bi pružila podršku rješenju sa dvije države ukoliko se obje strane s tim saglase. 

Tramp je na sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u sjedištu UN u Njujorku rekao da želi da u naredna dva ili tri mjeseca predstavi plan o uspostavljanju mira na Bliskom istoku. 

"Moj san je da se to učini prije isteka mog prvog mandata", rekao je Tramp.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм