Kipar

Korona zavladala među mačkama

  • Извор: Б92
  • 10.08.2023. 16:35

Veterinarske službe na Kipru počele su da koriste anti-kovid pilule, iz zaliha prvobitno namijenjenih ljudima, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa među mačkama.

Kiparsko Ministarstvo zdravlja je počelo da sprovodi tretman 8. avgusta, na Međunarodni dan mačaka, za koji se nada da će dovesti do kraja širenja virusa koji je ubio hiljade mačaka u toj zemlji, piše Gardijan.

Lokalne vlasti su navele da će u zemlju stići 2.000 paketa, odnosno 80.000 anti-kovid pilula. Na Kipru je zabilježen alarmantan porast slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) izazvanog korona virusom koji je, ako se ne liječi, skoro uvijek fatalan. Virus je prvi put primjećen u januaru u Nikoziji, a u roku od nekoliko mjeseci se proširio na cijelo ostrvo.

Širi se nova varijanta virusa korona

Širi se nova varijanta virusa korona

Kiparsko Društvo za zaštitu mačaka nedavno je objavilo da je od janura oko 300.000 mačaka, kako pripitomljenih i lutalica, stradalo kao rezultata prenosa FIP-a.

Sa druge strane, lokalne vlasti poručuju da je riječ o "pretjerivanju", i da je zabilježeno 8.000 smrtnih slučajeva.

Kipar je poznat po svojoj velikoj populaciji mačaka. Legenda kaže da je mačke donela Sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina Velikog, koja je naredila da ih pošalju iz Palestine i Egipta kako bi oslobodile ostrvo od zmija otrovnica, navodi britanski list.

Šta je post-vac-sindrom nakon vakinacije protiv korona virusa

Šta je post-vac-sindrom nakon vakinacije protiv korona virusa


Пратите нас и путем Вибера