Biće prebačen u Bakingemsku palatu

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete II iz Edinburga stigao u London

  • Извор: РТС
  • 13.09.2022. 20:45

Nakon službe u Edinburgu, kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete Druge stigao je u London, javlja Rojters, a prenosi RTS.

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete Druge, najprije će biti prebačen u Bakingemsku palatu, odakle sutra u pratnji cijele kraljevske porodice kreće za Vestminsterski hol u zgradi parlamenta gdje će ostati do dana sahrane.

Građani će imati puna četiri dana da se oproste od kraljice Elizabete Druge.

Londonska policija očekuje da će se na ulazak u zgradu parlamenta čekati preko trideset sati, te upozorava građane da se, prije nego što stanu u red, snabdiju pićem i hranom.

Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete Druge do 18.00 sati po lokalnom vremenu bio je izložen u katedrali svetog Egilija u Edinburgu.

Čuvala ga je Škotska kraljeva garda, a tokom noći oko njega su bdila djeca Elizabete Druge – kralj Čarls Treći, kraljevska princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard.

Većina naslovnih strana u Britaniji objavila je fotografiju novog kralja u kiltu kako bdi nad majčinim tijelom.

Građani Škotske čekali su duže od sat vremena kako bi prošli pored kraljičinog kovčega. Izašli su i u velikom broju na ulice kako bi se oprostili od suverena koga je prva ministarka Škotske Nikola Stardžen nazvala "kraljicom Škota".

Elizabeta Druga vodi porijeklo od Roberta Brusa, škotskog kralja iz četrnaestog vijeka, koji je predvodio prvi rat za nezavisnost Škotske.

Škoti su svjesni da ih je kraljica Elizabeta Druga, koja je svako ljeto provodila u zamku Balmoral gdje je i preminula, razumijela, voljela njihov način života i bila "jedna od njih".

Sahrani kraljice Elizabete Druge u ponedjeljak, 19. septembra prisustvovaće oko 500 zvanica iz cijelog svijeta. Nisu, međutim, pozvani predstavnici Rusije, Bjelorusije i Mjanmara.


(Foto: Tanjug/AP)

Тагови: