Odlazak najdugovječnijeg monarha

Kraljica Elizabeta II: Krstila Aleksandra Karađorđevića, ruku joj poljubilo 15 premijera

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2022. 18:50

Elizabeta Druga proživjela je skoro vijek i monarhiju ostavila čvrstom, ali i uspavanom njenom 70 godina dugom vladavinom. Bila je najduže na tronu od svih britanskih monarha. Krunisanje 26-godišnje Elizabete 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. vijeku.

Bila je na čelu Komonvelta i kraljevstava 15 nezavisnih država. Tokom duge vladavine njenu ruku je poljubilo 15 premijera – prvi je bio Vinston Čerčil, a zadnja Liz Tras, koju je kraljica postavila prije nekoliko dana.

Tokom Drugog svetskog rata, Elizabeta je radila kao mehaničar u teritorijalnoj odbrani Londona. Bila je izuzetno dobra u popravljanju kamiona, a vozila je i kola hitne pomoći. Ona je bila jedina osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je mogla da vozi bez vozačka dozvole i putuje bez pasoša.

Kraljica je imala dva rođendana: jedan stvarni u aprilu, i jedan zvanični u junu. Voljela je fudbal, a njen omiljeni tim bio je londonski Arsenal. Bila je ljubitelj pasa rase korgi, kojih je imala više od 30. 

Brak sa grčkim kraljevićem Filipom nije bio najbolje prihvaćen u Bakingemskoj palati, a najveći protivnici vjenčanju bile su njena majka i baka. Uprkos tome što je Filip postao britanski građanin i princ i vojvoda od Edinburga, brak je bio kontroverzan i zbog toga što je on rođen kao pravoslavac, a njegove sestre su bile udate za naciste.

Elizabeta Druga je samo jednom u 96 godina posjetila Rusiju. Bilo je to 1994. godine, kada je bila u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Malo je poznata činjenica da je Elizabeta Druga kuma srpskom prestolonasljedniku Aleksandru Karađorđeviću. Njen otac kralj Džordž Šesti i ona krstili su Aleksandra 1945. godine

U junu ove godine je obilježen platinasti jubilej, odnosno 70 godina kraljičine vladavine, a završnoj paradi je sa kraljevskom porodicom prisustvovala i Elizabeta Druga. Njen sin Čarls u istoriju je ušao kao prestolonasljednik koji je najduže čekao na krunu.

Тагови: