Austrija predsjedava EU

Kurc: Bolje ćemo zaštititi granice

  • 30.06.2018. 16:07

Austrija je danas preuzela od Bugarske šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, uz obećanje da će bolje zaštititi spoljne granice tog bloka 28 zemalja.

Na svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, kancelar Sebastijan Kurc je rekao da šestomjesečno predsjedavanje predstavlja "čast, ali i veliku odgovornost" za austriju, navodi AP.

Bugarski premijer Bojko Borisov je predao Kurcu "štafetu" predsjedavanja, a došao je i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, dan pošto su lideri EU na samitu u Briselu postigli dogovor o migrantima.

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest mjeseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocjenio da je "međunarodno okruženje trenutno nepovoljno".

"Želimo da iskoristimo ovih šest mjeseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsjedavanja", kazao je Kurc.

Tusk je pohvalio moto austrijskog predsjedavanja "Evropa koja štiti" i naveo da je potreba za bezbjednošću postala očigledna tokom migrantske krize.

Dodao je da Evropljani očekuju da njihovi lideri "pokažu odlučnost u uspostavljanju osjećaja sigurnosti i reda".

"Ne zbog toga što su odjednom postali ksenofobični i žele da podignu zidove prema ostatku svijeta, već zato što je posao svake vlasti da sprovodi zakon i da štiti svoju teritoriju i granicu", naveo je Tusk.

Predsjedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrđuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade poslije predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsjedavanja Unijom.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.