Kurdski borci spremni na primirje zbog virusa

  • 24.03.2020. 21:54

Kurdske jedinice koje sačinjavaju "Sirijske demokratske snage" saglasile su se da se uspostavi primirje u Siriji kako bi se svi napori usmjerili ka borbi protiv pandemije virusa korona.

U saopštenju koje je prenijela televizija "El hadat" navodi se da komanda SDF predlaže da sve zaraćene strane u Siriji podrže inicijativu generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je pozvao na primirje u u svijetu.

Guteres je juče pozvao međunarodnu zajednicu da obustavi sve sukobe širom svijeta zbog pandemije virusa korona, od koje je do sada u svijetu preminulo više od 18.200 ljudi, podsjetio je TASS.

Iz SDF su izrazili nadu da će humanitarno primirje otvoriti put za dijalog i početak političkog procesa radi okončanja sukoba u cijeloj Siriji.

SDF se trenutno bore protiv turske vojske, kojoj pomažu druge naoružane opozicione grupe u Siriji.

Turska vojska je zajedno sa opozicionim grupama zauzela područje Afrina u Siriji 2018. godine, na oko 65 kilometara od grada Alep.

Osim toga, kurdski borci vrše upade u sjeverna područja pokrajina Raka i Hasaka, gdje je Ankara uspostavila bezbjednosnu zonu duž granice između Sirije i Turske.

Sirijski ministar zdravlja Nizar Јazigi izjavio je u nedjelju, 22. marta, da je potvrđen prvi slučaj zaraženosti virusom korona u Siriji.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм