Шеф руске дипломатије

Лавров: Ако Хезболах буде испровоциран..

  • Извор: Б92
  • 15.11.2023. 20:53

Све што долази из Москве САД схватају као "непријатељска дела", укључујући мировне напоре у Гази, рекао је Министар спољних послова у интервјуу за РТ.

САД не желе да спутавају Израел у акцијама против палестинске оружане групе Хамаса у Гази, додао је. Упитан да прокоментарише зашто су САД ставиле вето на руску резолуцију у УН која је имала за циљ заустављање непријатељства у палестинској енклави, Лавров је истакао да је Вашингтон "веома идеологизован".

"Све што долази из Русије схвата се као непријатељски чин, али суштина је да Вашингтон не жели да веже руке Израелу", рекао је он.

Лавров је истакао да такав приступ функционише са Западним Јерусалимом, додајући да су САД покушале да убиједе Израел да буде "мало флексибилнији" у испоруци хуманитарне помоћи болницама у Гази, као и у пуштању странаца.

Руски министар је рекао и да Москва не мисли да Иран, Либан и милитантна група Хезболах желе да израелско-палестински сукоб ескалира и прерасте у регионални конфликт.

И даље постоји забринутост да би рат Израела и палестинске милитантне групе Хамас могао изазвати шири сукоб на Блиском истоку.

Израелски званичници запретили су да ће бомбардовати либанску престоницу Бејрут на сличан начин као што су то учинили у Гази, док су неки амерички јастребови позивали на напад на Иран.

Москва, међутим, верује да у Либану или Ирану "нема апетита" за велики сукоб, рекао је Лавров, додајући да ниједна од земаља не жели "било какво учешће у овој кризи". Он је рекао да је на то указао и лидер Хезболаха Хасан Насрала.

То би се могло да се промијени ако Хезболах буде испровоциран покушајем да се Палестинци истерају из Газе, упозорио је руски дипломата.

Иста процена важи и за Иран, тврди Лавров, без обзира на ескалацију напада оружаних формација на америчке базе у региону, за које Вашингтон окривљује Техеран.

"Да, Американци кажу да неке 'проиранске' наоружане групе у Сирији и Ираку покушавају да нападну америчке војне локације", рекао је руски министар, описујући такве инциденте као "ништа ново".

Лавров је нагласио да је америчко војно присуство у Сирији очигледно незаконито, док је у Ираку крајње упитно, с обзиром на то да је парламент те земље наредио влади да избаци америчке снаге 2020. године.

Локалне оружане групе су можда "узнемирене" због третмана Палестинаца и због тога желе да "угризу Американце и Израелце ту и тамо", али нема индикација да виши руководиоци желе да ескалирају ситуацију, рекао је руски министар.

Он је, међутим, упозорио да се ова уздржаност не доживљава као "слабост" и "зелено свјетло" да Израел има одријешене руке у Гази.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.