Moskva

Lavrov i Čavušoglu o Balkanu, Kazahstanu i samitu Rusija-NATO

  • Извор: Sputnjik
  • 06.01.2022. 17:14

Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o brojnim aktuelnim temama, među kojima su, između ostalog, Kazahstan, Balkan i predstojeći sastanak Rusija-NATO, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov i Čavušoglu su podržali napore rukovodstva Kazahstana za obnovu ustavnog poretka u zemlji, ističe Ministarstvo.

Šef ruske diplomatije je izvijestio turskog kolegu "o mjerama koje su preduzete kao odgovor na apel predsjednika Kazahstana preko ODKB-a, a koje se odnose na pomoć kazahstanskim vlastima u uslovima pokušaja podstaknutih spolja usmjerenih na podrivanje bezbjednosti i teritorijalnog integriteta države".

Strane su se dotakle mnogih aktuelnih regionalnih pitanja, koja se prije svega odnose na situaciju na Balkanu, napomenuo je MIP.

"Naglašena je važnost što brže obnove unutarpolitičkog dijaloga u BiH na čvrstoj osnovi dejtonskih principa u interesu svih državotvornih naroda. Dogovoren je nastavak konstruktivne saradnje u tom pravcu", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su Lavrov i Čavušoglu razgovarali i o pripremi sjednice Savjeta Rusija-NATO koja će biti održana 12. januara.

"Čavušoglu je pokrenuo pitanje priprema sastanka Savjeta Rusija-NATO za razmatranje ruskih predloga o bezbejdnosnim garancijama u Evropi. Lavrov je ponovo potvrdio stav Moskve o potrebi ozbiljnog razgovora na tu temu uz učešće vojske u interesu postizanja konkretnih rezultata bez odugovlačenja procesa", saopšteno je na sajtu ruskog MIP-a.

Ministri su takođe pozitivno ocijenili prvi sastanak u formatu tri plus tri o normalizaciji situacije i razvoju saradnje na Јužnom Kavkazu, koji je održan u Moskvi 10. januara 2021. godine.

MIP dodaje da su se Lavrov i njegov turski kolega dogovorili da uskoro pripreme sljedeći sastanak u tom formatu.

Kako se navodi, Lavrov je izrazio podršku naporima usmjerenim na normalizaciju odnosa između Ankare i Јerevana.

Tokom razgovora, Lavrov i Čavušoglu su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga između Moskve i Ankare na najvišem nivou tokom prošle godine.

"Potvrđena je spremnost za nastavak bliskih kontakata rukovodstva Rusije i Turske u novoj godini", saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

Ministarstvo dodaje da je razgovor inicirala turska strana.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.