"Osjeća svoju bespomoćnost"

Lavrov: Makron zna da je američki vazal – ali je bespomoćan

  • Извор: Sputnjik
  • 17.05.2023. 13:31

Predsjednik Francuske Emanuel Makron osjeća se kao američki vazal, ali ne može ništa da uradi povodom toga, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal „Carigrad“.

„Makron, očigledno, osjeća svoju bespomoćnost kada već godinama govori o strateškoj autonomiji Evropske unije. On se osjeća kao vazal Sjedinjenih Američkih Država i neugodno mu je zbog toga. Pošteno, ali on ništa ne može da uradi povodom toga“, rekao je Lavrov.

Lavrov: Amerika u nekom trenutku može napustiti kijevsko rukovodstvo

Lavrov: Amerika u nekom trenutku može napustiti kijevsko rukovodstvo

On je takođe kazao da jačanje odnosa Rusije sa zemljama ASEAN-a, Indijom i Kinom od 2001. godine nije značilo da se Moskva „okrenula“ od Zapada.

„Zapad se sam okrenuo, gazeći svoje interese. Kada su potonuli odnosi sa zapadnim zemljama, intenzivirana je naša politika prema Istoku. Štaviše, pokazatelji u odnosima sa Kinom dostižu rekordne cifre“, rekao je šef ruske diplomatije, istakavši da je Rusija duže vrijeme razvijala saradnju sa Kinom.

Lavrov o Zapadu: Optužujete Rusiju, a vi ste zgazili međunarodno pravo u Jugoslaviji!

Lavrov o Zapadu: Optužujete Rusiju, a vi ste zgazili međunarodno pravo u Jugoslaviji!

Lavrov je dodao da je Rusija uvijek bila „evro-pacifička“ sila, te da je Moskva uvijek bila spremna da sarađuje sa svima koji su spremni na to pod uslovima uzajamnog poštovanja i koristi.

Pratite nas i putem Vibera!

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.