Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Moskva obavijestila UN i OEBS o najavljenom protjerivanju monaha

  • Извор: Агенције
  • 14.03.2023. 16:08

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je UN i OEBS na plan Ukrajine da protjera monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre, jedne od najsvetijih pravoslavnih hrišćanskih lokacija, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je danas pisma generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedavajućem OEBS-a Bujaru Osmaniju, u kojima im je skrenuo pažnju na eklatantna kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih hrišćana u Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Lavrov je pozvao Guteresa i Osmanija da "zauzmu principijelan stav protiv nezakonitih postupaka ukrajinskog režima", i da zahtijevaju da Kijev prekine represiju protiv pravoslavnih hrišćana i spriječi iseljavanje monaha sa svetog mjesta.

Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre naredio je monasima Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste to mjesto do 29. marta, nakon što je međuresorna ukrajinska komisija optužila manastir za kršenje uslova sporazuma o korišćenju državne imovine.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nazvao je iseljenje represivnim.

MOSKVA SE NE UDRUŽUЈE PROTIV BILO KOGA

Rusija se, za razliku od zapadnih zemalja, nikada ne udružuje protiv bilo koga niti se postavlja iznad drugih, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Nikada se ne udružujemo protiv bilo koga. Pogledajte, usljed trenutnog perioda žestokog hibridnog ratovanja, mi nikoga ne tjeramo da bira strane - rekao je Lavrov na ceremoniji otvaranja Osnivačkog kongresa Međunarodnog pokreta rusofila.

Prema njegovim riječima, zemlje globalnog Јuga, odnosno velika većina njih, sposobne su da izvlače sopstvene zaključke, javio je TASS.

- Svi smo odrasli ljudi, pa hajde da se ne ugledamo na bilo koga, kao što to rade naše zapadne kolege, koje javno zahtijevaju od svakoga, uključujući zemlje koje predstavljaju neke od najstarijih i najvećih civilizacija, da prate njihova naređenja - istakao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je to u oštroj suprotnosti sa onim što postaje zapadna civilizacija, koja je opsjednuta sopstvenom veličinom, svojim izuzetnim statusom i koja se sada, zapravo, bori za svoj život, pokušavajući da, na udicu ili na prevaru, svoju hegemoniju, koju vidi kako izmiče, održi na globalnoj sceni.