Šef ruske diplomatije

Lavrov objelodanio svoj stav o francusko-njemačkom sporazumu za Kosovo

  • Извор: Sputnjik
  • 01.12.2022. 12:32

Sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi su propisivali ista prava – prvi za Srbe na Kosovu, a drugi za Ruse u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu.

Francuska i Njemačka predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima.

Ruski ministar je podsjetio na riječi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama.

On je podsjetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

- I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Njemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahtjeva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizaicje, uključujući UN, Savjet Evrope itd. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo riječi o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susejdnim regionima - zaključio je Lavrov.

(Foto: Tanjug)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)