Šef ruske diplomatije

Lavrov: Opasna formula, u pitanju je sudbina miliona ljudi!

  • Извор: Спутник Србија
  • 04.08.2023. 11:37

Rusija cijeni sve napore za postizanje pravednog i održivog mira u Ukrajini, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„U vezi sa mnogobrojnim inicijativama za riješavanje ukrajinske krize potvrđujemo da cijenimo sve napore u cilju postizanja pravednog i održivog mira“, rekao je Lavrov za spoljnopolitički časopis „Međunarodni život“.

Ruski ministar je istakao da se ni u jednom sukobu ne može doći do mira ukoliko nema poštovanja prava nacionalnih manjina, za šta posebno nema alternative u Ukrajini gdje je ruski jezik uvijek bio maternji za većinu stanovništva.

„Niko ni u Vašingtonu, ni u Londonu, Parizu, Briselu ni riječ nije rekao povodom jasnog i više puta iznetog stava kijevskog režima: 'Uzećemo Krim, Donbas i druge naše zemlje i uništiti tamo sve rusko' “, naveo je Lavrov.

Lavrov je istakao da svi kojima se Zapad dodvorava da prihvate „formulu Zelenskog“ treba da shvate da je u pitanju sudbina miliona Rusa, koje Kijev obećava da će uništiti.

Prema njegovim riječima, „Anglosaksonci i njihovi saveznici stali su u odbranu nacista u Kijevu, prećutkujući pa čak i opravdavajući njihova dejstva, kojima se krše ljudska prava i prava nacionalnih manjina“.

Diplomata je poručio da bi Zapad trebalo da pita Zelenskog da predstavi „formulu“ toga kako Kijev vidi položaj Rusa i drugih nacionalnih manjina u zemlji.

On je, takođe, rekao da su afričke države na nedavno održanom samitu „Rusija-Afrika“ u Sankt Peterburgu pokazale interesovanje da razumiju prirodu krize u Ukrajini i perspektive za izlazak iz nje.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)