Портпарол Кремља

Песков: Потребна трансформација Савјета безбједности

  • Извор: СРНА
  • 18.09.2023. 13:08

Савјету безбједности УН је потребна трансформација како би се максимализовала његова ефикасност, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Савјету безбједности УН је заиста потребан ремонт како би се повећала ефикасност овог екстремно важног међународног тијела. Наравно, како би се то учинило, потребна је сагласност свих учесника", навео је Песков коментаришући планове предсједника САД Џозефа Бајдена да предложи повећање броја сталних чланица Савјета.

Према ријечима Пескова, Савјету безбједности је потребна и већа инклузивност са становишта баш оних земаља које су недавно прузеле додатну улогу, чиме би им се омогућио доста већи утицај на глобалну безбједност и економију, јавио је ТАСС.

"Неопходно је да се започне та конверзација и већ смо о томе говорили", додао је Песков уз напомену да су за тај процес потребни "комплексни и дуги разговори".

Координатор Савјета безбједности Бијеле куће за стратешку комуникацију Џон Кирби изјавио је раније за лист "Дејли телеграф" да ће Бајден на 78. сједници Генералне скупштине УН потврдити жељу Вашингтона да се прошири Савјет безбједности УН.

Савјет безбједности УН тренутно има пет сталних чланица које имају право вета, а то су Русија, Кина, САД, Велика Британија и Француска. Преосталих 10 привремених чланица бира се по географској основи.

Пратите нас и путем Вибера