Šef ruske diplomatije

Lavrov: Rusija ni sa kim neće razgovarati o iluzornim mirovnim prijedlozima Zelenskog

  • Извор: Sputnjik
  • 29.12.2022. 07:57

Rusija ne namjerava ni sa kim da razgovara na osnovu "formule mira" koju je predložio Volodimir Zelenski, očigledno je da sam Kijev nije spreman za dijalog, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

- Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog. Iznoseći razne ideje i "formule mira", Zelenski gaji iluziju da će uz pomoć Zapada izdejstvovati povlačenje naših trupa sa ruske teritorije Donbasa, Krima, Zaporoške i Hersonske oblasti, isplatu reparacije od strane Rusije, njeno priznanje krivice na međunarodnom sudu i time slično. Naravno, pod takvim uslovima nećemo razgovarati ni sa kim - rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva nije odustala od ideje o diplomatskom rješenju sukoba.

- Da podsjetim da je odmah nakon početka specijalne vojne operacije Volodimir Zelenski pokrenuo inicijativu da se sjedne za pregovarački sto. Nismo je odbili i dogovorili smo se da se sastanemo sa njegovim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora je pokazalo da je bilo moguće pronaći obostrano prihvatljivi sporazum. Međutim, pregovarački proces koji je počeo u februaru pokazao je potpunu nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka. Već u aprilu, po nalogu Anglosaksonaca, koji su bili zainteresovani za nastavak neprijateljstava, on je brzo prekinuo pregovore i naglo pooštrio svoju poziciju - zaključio je Lavrov.

Prema riječima šefa ruske diplomatije, sada je teško reći da li u Ukrajini ima političara koji su sposobni da pregovaraju.

- Teško je reći da li su na teritorijama koje kontroliše kijevski režim ostali razumni političari, posebno imajući u vidu raširenu praksu suzbijanja neslaganja i vansudskih represalija protiv neistomišljenika. Može li se kasnije u Kijevu pojaviti neka zdrava politička ličnost? Vidjećemo - rekao je Lavrov.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.