Šef ruske diplomatije

Lavrov: Rusija zna zašto se bori u Ukrajini

  • Izvor: Sputnjik
  • 28.03.2023. 15:58

Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi zaštite Rusa i onih građana koji govore ruskim jezikom koje Ukrajina tlači kršeći sve međunarodne norme, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim medijima.

“Mi izvodimo našu specijalnu vojnu operaciju upravo zbog onih ljudi koji su ugnjetavani, kršeći sve međunarodne norme i principe, kršeći temelje na kojima je proglašena nezavisnost Ukrajine”, rekao je Lavrov.

On je istakao da "Deklaracija o nezavisnosti izričito kaže da žele da budu neutralna, vanblokovska država i da će to biti".

“Otvoreno govore da su Rusima i građanima koji govore na ruskom u tom području i uopšte nacionalnih manjina obezbijeđena sva prava i deklarativno se govori da žele da žive u miru, dobrosusjedstvu i slozi sa svim svojim susjedima”, poručio je Lavrov.

Lavrov je upozorio da je "sve to sada precrtano i predato na komadanje neonacistima koji su sad na vlasti u Kijevu".

“I zato znamo za šta se borimo. Znamo da želimo da oslobodimo ove ljude od svake prijetnje koju sadašnje ukrajinske vlasti mogu da stvore njihovim životima, njihovim tradicijama, njihovim porodicama”, naglasio je Lavrov.