Шеф руске дипломатије

Лавров: Украјина је чисто комерцијални пројекат Вашингтона

  • Извор: Бањалука.нет
  • 04.03.2024. 19:29

Европа је једна од главних жртава у овом рату Запада против Русије, а Украјина је чисто комерцијални пројекат Вашингтона.

Предавању је присуствовао и дио делегације Републике Српске.

Објашњавајући тезу да је Украјина комерцијални пројекат САД, Лавров је рекао сљедеће:

– Натјерали су Европу да пошаље све оружја што има Украјини и одмах су почели да Европи продају америчко оружје. То је веома велики, чисто комерцијални пројекат. Као и увијек, Американци покушавају да зараде од агресије коју су започели – казао је Лавров, те додао да је Вашингтон учинио све да уништи односе Москве и земаља ЕУ у енергетском сектору, нудећи европским земљама у замјену скуп течни природни гас.

Поновио је да су САД дигле у ваздух Сјеверни ток.

– Наше западне, америчке колеге су учиниле све да спријече европско-руску везу преко њемачког руководства – рекао је он, преноси бањалука.нет.

Лавров је истакао да је Москва увијек вољна да се укључи у дијалог, посебно када се нуди искрено и на бази равноправности.

– Немамо негативна осјећања према америчком народу, имам много веома добрих сарадника у САД. Увијек смо отворени за дијалог ако се понуди озбиљно и под једнаким условима – додао је он.

У петак је објављена касета аудио-снимка разговора између високих њемачких војних официра о безбедносним темама које се тичу Русије и Украјине, а једна од њих било је уништавање Кримског моста. Касније је њемачка новинска агенција ДПА открила да је трака аутентична. Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је у суботу да је у току детаљна, интензивна и брза истрага о разговору који је процурио.

Говорећи о томе, Лавров је рекао учесницима фестивала да је изненађујуће што Њемачку не брину разговори о могућем нападу на Кримски мост, већ чињеница да је разговор њеног високог војног врха процурио.

– Занимљива је реакција њемачких политичара, од којих су неки забринути да је дошло до цурења у мрежама које обезбеђују безбједност преговора. Напади на Русију, укључујући Кримски мост, укључујући складишта муниције, како разговарају међу собом, то није изненађење… Ово много говори – рекао је Лавров.

Говорећи о томе како се припремају амбасаде ЕУ у Москви за предстојеће председничке изборе у Русији, високи дипломата је напоменуо да је Москва прикупила обимне доказе о њиховом учешћу у недозвољеним активностима.

– Прикупивши такве информације, позвали смо све амбасадоре Европске уније, вјероватно прије недељу и по дана, на састанак са мном, на коме сам хтио да кажем амбасадорима и шефовима дипломатских мисија да савјетујемо, у најбољој намјери, да то не раде – рекао је Лавров и додао да су два дана прије заказаног догађаја, прије састанка, послали поруку у којој је писало: ’Одлучили смо да не дођемо‘.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм