Руски министар иностраних послова

Лавров: Задатак Русије у овој години да се ослободи сваке зависности од Запада

  • Извор: Агенције
  • 18.01.2024. 09:54

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров истакао је да је у овој години задатак пред Русијом да се ослободи сваке зависности од Запада када је ријеч о економији и ланцима снабдијевања.

Лавров је истакао да је прошла година показала неприхватање геополитичких "манира" западних земаља које се ослањају само на сопствене себичне интересе и не узимање у обзир осталих, преноси Спутњик.

- Наш спољнополитички правац је јасно одређен, сарадња са свима који поштују принцип равноправности - рекао је Лавров на великој годишњој конференцији за новинаре, додајући да западне земље то никада нису поштовале, од усвајања Повеље УН.

Он је у том контексту истакао сарадњу са Кином, Индијом, Турском, као и са земљама Блиског истока, Африке, Латинске Америке.

Према његовим ријечима, односи Русије и Кине биљеже најбољи период у вишевјековној историји, док се односи са земљама Африке подижу на стратешки ниво.

Руски министар је оцијенио да питања безбједности у Евроазији треба рјешавати без актера ван региона.

Говорећи о БРИКС-у, којим ове године предсједава Русија, Лавров је рекао да Москва посебну пажњу поклања томе да се нове чланице без сметњи укључују у рад организације.

- Више од 30 земаља заинтересовано је за зближавање са БРИКС-ом, та организација има велику будућност - истакао је Лавров.

Пратите нас и путем Вибера