ATV

Ruski ministar

Lavrov: Zapad sankcijama i ucjenama pokušava da utiče na ekonomsku saradnju suverenih zemalja

 • Izvor: Sputnjik
 • 01.06.2023. 19:56

Zapadne zemlje sankcijama i ucjenama pokušavaju da utiču na ekonomsku saradnju suverenih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku ministara inostranih poslova članica BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

“Dok su široko zastupljene manifestacije hegemonizma, unilaterizma, od toga stradaju, prije svega, globalni Јug i globalni Istok, jer Zapad finansijskim ucjenama i sankcijama uporno pokušava da utiče na izbog ekonomskog modela i trgovinskih partnera suverenih država, ograničavajući njihove mogućnosti”, istakao je Lavrov.

On je dodao da države Azije, Afrike i Latinske Amerike istovremeno jačaju svoje ekonomske pozicije, pokazujući spremnost da brane nacionalne interese.

Prema njegovim riječima, ubrzava se uspostavljanje pravednijeg, policentričnog svjetskog poretka.

Putin vjeruje u pobjedu Rusije u Ukrajini

Putin vjeruje u pobjedu Rusije u Ukrajini

Unipolarni sistem, koji je usmjeren na stvaranje privilegija za jednu zemlju ili uzak krug država putem nametanja svima ostalima nekih pravila i standarda, koji su diktirani egoističkim interesima i ne uzimaju u obzir osnovne, temeljne principe međunarodnog prava, odlazi u zaborav, smatra Lavrov.

“Nastavljaju se pokušaji ideologizacije međunarodnih diskusija i multilateralnih institucija. Kao rezultat toga, ne rješavaju se suštinska pitanja svjetske zajednice koja se tiču izlaska svjetske ekonomije iz krize, obezbjeđenja njenog stabilnog razvoja, usaglašene reforme svjetskog devizno-finansijskog i trgovinskog sistema uz uzimanje u obzir interesa globalne većine”, zaključio je on.

Uloga BRIKS-a treba da se povećava

Diplomata smatra da članice BRIKS-a u svjetlu djelovanja Zapada treba da traže zajedničke odgovore na postojeće izazove, među kojima su "pokušaji podrivanja osnova kolektivne, jednake i nedjeljive bezbjednosti, regionalni sukobi, međunarodni terorizam, transnacionalni kriminal".

Nova eksplozija u Rusiji

Nova eksplozija u Rusiji

“Uvjeren sam da, u tekućim uslovima, uloga BRIKS-a u doprinošenju rješavanja globalnih problema treba samo da raste, tim prije što naša zajednica ostaje primjer pravog multilaterizma”, istakao je on.

Lavrov je, kako bi "naglasio multipolarnost", govorio na ruskom jeziku za razliku od ostalih govornika koji su govorili na engleskom jeziku. Predstavnik Kine, koji je nastupao nakon Lavrova, takođe je govorio na maternjem jeziku.

Ruski diplomata je, pored toga, ocijenio da zemlje BRIKS-a tokom sastanka u Kejptaunu treba da uporede svoje pristupe proširenju asocijacije, kao i po drugim unutrašnjim pitanjima "petorke".

Ranije je predsjednik Venecuele Nikolas Maduro rekao da njegova zemlja želi da se pridruži BRIKS-u.

Ovom ekonomskom bloku planira da se pridruži još niz zemalja, uključujući Argentinu, Iran, kao i, prema saopštenju Ministarstva inostranih poslova Kine, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

Sastanak ministara inostranih poslova članica BRIKS-a održava se 1-2. juna u Јužnoafričkoj Republici. 

Tagovi:
 • 19:21 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.