Раковић пренио став Лаврова

Лавров: Запад се понаша као да је "у лову" на Додика, који брани Дејтонски споразум

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2023. 09:37

Став министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова је да предсједник Републике Српске Милорад Додик брани Дејтонски мировни споразум, а да се Запад понаша као да је "у лову" на Додика, рекао је историчар Александар Раковић, који је у Сочију разговарао са Лавровом у оквиру "Валдајског клуба".

Он је рекао и да је Лавров истакао да, упркос томе што Додик ради на одбрани Дејтонског мировног споразума, Запад га сматра реметилачким фактором јер Запад не поштује дејтонско устројство БиХ.

Раковић је навео да је у разговору са њим Лавров рекао да Запад користи жељу Србије да уђе у ЕУ да би на њу вршио притиске, као и да постоји могућност да се Србији наметне да не буде пријатељ Русији, јер ће морати да спроводи политику која је утврђена у Бриселу.

Почела исплата септембарских пензија

Почела исплата септембарских пензија

Према његовим ријечима, Лавров је нагласио да ће Русија остати пријатељ Србије чак и ако Србија уђе у ЕУ, те да је на Београду да одлучи којим ће путем ићи, али да треба имати у виду да само Турска преговара о приступу ЕУ дуже од Србије и да се треба упитати зашто је тако.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Раковић је за "Политику" рекао да Лавров сматра да предсједник Србије Александар Вучић даје исправне аргументе, али да западњаци то не прихватају.

Он је додао да је Лавров, коментаришући политички и војни развој прилика у бившој Југославији и све јаче западне притиске на Србију, Републику Српску и Србе у Црној Гори, нагласио да су Срби народ са славном историјом, а да дупли стандарди Запада према Србима и Русима показују лош однос Запада према православним Словенима.

Хероји из сјене: Из понора Зеленгоре спасили живот

Хероји из сјене: Из понора Зеленгоре спасили живот

Раковић је навео и да је Лавров рекао да је са бившим предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем био пријатељ док Ђукановић није постао оружје русофобије, а био је јасан и да појам "западни Балкан" само служи да покаже као је Балкан својина Запада.

Раковић, који је научни савјетник Института за новију историју Србије, као експерт је учествовао на скупу "Валдајског клуба" у Сочију на којем је руски предсједник Владимир Путин рекао да се Срби не могу покорити, ни потчинити.

Раковић је оцијенио да је Путин овом изјавом хтио да пошаље снажну поруку и Србима, али и политичком Западу.

Лукашенко: Зеленски свјестан да је преварен

Лукашенко: Зеленски свјестан да је преварен

Раковић је на овом скупу постављао питања Путину и Лаврову, а говорио је на једној од сесија о теми руске цивилизације и православне цивилизације.

У оквиру пленарне сједнице на којој је говорио Путин, Раковић га је упитао за мишљење о руско-српским односима, положају Срба на Балкану и о томе да ли су Срби и Руси мета због православне вјере.

Пратите нас и путем Вибера